Saeimas priekšsēdētāja pateicas Igaunijas vēstniekam par ieguldījumu abu valstu attiecībās

(22.07.2014.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 22.jūlijā, tiekoties ar Igaunijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Mati Vārmanu (Mati Vaarmann), akcentēja abu valstu lieliskās un dinamiskās attiecības visos līmeņos un pateicās vēstniekam par personīgo ieguldījumu saišu stiprināšanā starp Latviju un Igauniju. Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Pārrunājot abu valstu divpusējo sadarbību, S.Āboltiņa uzsvēra aktīvo parlamentāro dialogu, ko apliecina gan deputātu sadarbības grupu un parlamentu priekšsēdētāju draudzīgās attiecības, gan arī parlamentāriešu sadarbība Baltijas Asamblejā, Eiropas Savienības (ES) līmenī un Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātā.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis par Latvijas un Igaunijas ciešo sadarbību arī ekonomikā, kā arī akcentēja šīs sadarbības potenciālu un abu valstu kopīgos projektus arī turpmāk. Savukārt vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas padarīto, pārvarot krīzi ekonomikā, kā arī veiksmīgi pievienojoties eirozonai.

Saeimas priekšsēdētāja vēstnieku informēja par gaidāmo Austrumu partnerības samitu mūsu valsts ES prezidentūras laikā nākamā gada maijā, kas būs viens no Latvijas prioritārajiem jautājumiem. Puses bija vienisprātis, ka jāturpina atbalstīt Ukraina, Moldova un Gruzija viņus centienos Eiropas integrācijā.

Pārrunājot drošības politiku valstī un situāciju Ukrainā, S.Āboltiņa vēstniekam sacīja, ka Latvijas parlaments ir pieņēmis lēmumu finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. Mūsu valsts iesaisti kolektīvās drošības sistēmas spēcināšanā būtiski papildina Rīgā veidotais NATO izcilības centrs stratēģiskās komunikācijas jautājumos, un augsti novērtējam arī Igaunijas dalību šajā centrā, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat sarunas laikā pārrunāta Ukrainas aktuālo notikumu atspoguļošana medijos, it īpaši krieviski vēstošo mediju telpā. 

M.Vārmans Latvijā rezidēja kopš 2010.gada septembra. Vēstnieks ir karjeras diplomāts kopš 1995.gada, bijis arī Igaunijas vēstnieks Čehijā, kā arī strādājis Igaunijas vēstniecībā Somijā un Ārlietu ministrijas centrālajā aparātā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645829803731/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=sfqX-4itHEk&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde