Zanda Kalniņa-Lukaševica: traģiskā aviokatastrofa Ukrainā var kļūt par pagrieziena punktu asiņainajā konfliktā

(21.07.2014.)

„Pēdējo dienu laikā no augstām un ietekmīgām Eiropas Savienības valstu amatpersonām esam dzirdējuši diplomātiskā valodā ļoti skarbus izteikumus par Krievijas saistību ar notiekošo Ukrainas austrumos. Šķiet, Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšana ir pēdējais piliens traukā, kas jau iet pāri malām. Arī līdz šim piesardzīgu pozīciju paudušās valstis ir apjautušas, ka teroristu darbības var skart ikvienas valsts pilsoni un notiekošais ir kas vairāk par lokālu konfliktu, kas attiecas tikai uz Ukrainu. Ceru, ka šis būs pagrieziena punkts, lai situācija reģionā beidzot tiktu stabilizēta,” pēc šodienas Eiropas lietu komisijas sēdes norāda tās priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Deputāti sēdē vērtēja Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas nostāju jautājumos, par kuriem 22.jūlijā spriedīs Eiropas Savienības Ārlietu padome.

 „Rītdien Eiropas Savienības ārlietu ministriem būs jālemj par vairākām starptautiskām aktualitātēm, kas pēdējā laikā satricinājušas pasauli. Satraucoša notikumu attīstība vērojama gan Irākā, gan Tuvajos Austrumos, un komisijas deputāti šodien apstiprināja Ārlietu ministrijas sagatavotās pozīcijas šajos Ārlietu padomes darba kārtības jautājumos. Ņemot vērā pēdējos notikumus Ukrainā, situācijas attīstība šīs valsts austrumos neapšaubāmi būs viens no centrālajiem ārlietu ministru diskusiju tematiem, tostarp jautājums par stingrāku sektorālo sankciju nepieciešamību pret Krieviju,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

 Kā norāda komisijas vadītāja, Latvija jau iepriekš ir iestājusies par ieroču un bruņojuma embargo piemērošanu Krievijai. Pēc civiliedzīvotāju iznīcināšanas Ukrainas debesīs ar ieročiem, par kuriem ir aizdomas, ka tos nemierniekiem piegādā Krievija, arī citas Eiropas Savienības valstis tagad uz šo jautājumu varētu raudzīties citām acīm, uzsver Z. Kalniņa-Lukaševica. Tāpat ES dienaskārtībā varētu aktualizēties jautājums par separātistu pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas pseidorepubliku definēšanu par teroristiskām organizācijām, norāda komisijas vadītāja, skaidrojot, ka šāda lēmuma pieņemšana būtu Eiropadomes kompetencē.

Kā deputātiem šodienas sēdē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, notikumi Ukrainā attīstās ļoti strauji, un rītdienas sanāksmes rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no tā, vai līdz šīs dienas vakaram tiks panākts būtisks progress, lai neatkarīgi eksperti varētu bez ierobežojumiem piekļūt aviokatastrofas vietai un netraucēti veikt izmeklēšanu. Ja starptautiskā izmeklēšana joprojām tiks kavēta, vairāki nozīmīgi spēlētāji ES ir gatavi runāt par papildu pasākumiem pret nemierniekiem un valstīm, kas tos atbalsta.

Ņemot vērā vairāku starptautisko konfliktu eskalāciju, ES valstu ārlietu ministri šovasar varētu sanākt uz ārkārtas Ārlietu padomēm, un arī Eiropas lietu komisija ir gatava pulcēties, lai apstiprinātu Latvijas nacionālās pozīcijas par aktuālajām tēmām, atzīst Z. Kalniņa-Lukaševica. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde