Saeima pilnveido valdības deklarācijas un rīcības plāna izstrādes kārtību

(19.06.2014.)

Saeima ceturtdien, 19.jūnijā, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, lai pilnveidotu Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību un rīcības plāna veidošanas principus un lietu pārņemšanas kārtību.

 Lai nodrošinātu valsts ilgtermiņa attīstības pēctecību valdības maiņas gadījumā, likumprojekts nosaka, ka valdības un rīcības plāna izstrādes procesā jāizvērtē hierarhiski augstāki attīstības plānošanas dokumenti.

 Likumprojekts precizē valdības deklarācijas un rīcības plāna izstrādes un izpildes koordinēšanas mehānismu, nosakot, ka šo funkciju veiks Pārresoru koordinācijas centrs.

Ar izmaiņām no likuma paredzēts izslēgt normas par rīcības plāna saturu deklarācijas īstenošanai, jo tā izstrādes kārtība tiks noteikta Ministru kabineta kārtības rullī.

Likumprojekts arī saskaņo Ministru kabineta iekārtas likuma normas ar Saeimas kārtības rulli attiecībā uz Ministru prezidenta ziņojumu Saeimai par paveikto un iecerēto darbību.

Lai nodrošinātu operatīvu lietu pārņemšanu un Ministru kabineta darbības nepārtrauktību, piedāvātie likuma grozījumi paredz noteikt un nodalīt atbildīgo institūciju pienākumus. Par informācijas apkopošanu un apriti saistībā ar deklarācijas un rīcības plāna izstrādi un izpildi turpmāk atbildīgs būs Pārresoru koordinācijas centrs, nevis Valsts kanceleja.

Likumprojekts arī precizē, ka Ministru prezidenta amata kandidāta lietvedības pārvaldību, tehnisko nodrošinājumu un viņam nepieciešamo atbalstu nodrošina Valsts kanceleja. Patlaban konkrēti nav noteikts, kādu atbalstu valdības vadītāja amata kandidāts saņem, un tas apgrūtina viņa darbu uzticētās valdības veidošanā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta