Saeimas komisija: pašvaldībām domes sēžu norises audioieraksts būs jāveic no nākamā gada 1.jūlija

(17.06.2014.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 17.jūnijā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā „Par pašvaldībām”, kas paredz līdz 2015.gada 1.jūlijam pagarināt termiņu, no kura pašvaldībām obligāti jānodrošina domes sēžu ierakstīšana audioformātā. Patlaban noteikts, ka domes sēdes audioierakstīšana un ieraksta ievietošana pašvaldības mājaslapā jānodrošina, sākot ar šī gada 1.jūliju.

 Termiņu rosināts pagarināt, jo daudzas pašvaldības nav spējušas rast nepieciešamo finansējumu audioieraksta tehniskajam nodrošinājumam, lai veiktu audioierakstu apstrādi un rediģēšanu saskaņā ar fizisko personu datu aizsardzības prasībām, nodrošinātu translācijas aprīkojuma uzstādīšanu un nodrošinātu tā darbību, kā arī sagatavotu audioierakstus publicēšanai pašvaldības mājaslapā. Tāpat pašvaldībām problēmas sagādā mājaslapas audio moduļa izveidošana un failu uzglabāšana, teikts likumprojekta anotācijā.

 Grozot pašvaldību likumu un pagarinot audioierakstu ieviešanas termiņu, plānots, ka pašvaldības spēs rast nepieciešamo finansējumu audioierakstu tehniskā aprīkojuma iegādei, kā arī iepazīties ar citu pašvaldību pieredzi, kas jau būs ieviesušas domes sēžu audioierakstīšanu.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji šodienas komisijas sēdē apliecināja, ka, konsultējoties ar Datu valsts inspekciju, sagatavos vadlīnijas pašvaldībām, kā nodrošināt fizisko personu datu aizsardzības prasību ievērošanu, cik ilgi ieraksti glabājami un citus ieteikumus.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūgs Saeimu grozījumus pašvaldību likumā iekļaut Saeimas 19.jūnija sēdē, atzīt tos par steidzamiem un lemt par to pieņemšanu gan pirmajā, gan arī otrajā galīgajā lasījumā, informē komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt