Aizsardzības komisija: militāra uzbrukuma gadījumā Valsts prezidentam nekavējoties būs jāpieprasa NATO atbalsts

(28.05.2014.)

Militāra uzbrukuma gadījumā Valsts prezidentam nekavējoties būs jāpieprasa NATO atbalsts. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā trešdien, 28.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi vairākos likumos, papildinot regulējumā augstāko valsts amatpersonu kompetenci.

Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis norāda, ka pašreizējos likumus nepieciešams stiprināt un papildināt, ņemot vērā mūsdienās pastāvošos apdraudējumus, ar kuriem Latvija saskaras kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts, piemēram, pēdējā laika notikumus Ukrainā un plašākā reģionā.

Kā skaidro likumprojekta autori Aizsardzības ministrijā, šādas izmaiņas nepieciešamas, lai valsts augstākās amatpersonas un atbildīgās iestādes militāru draudu gadījumā spētu efektīvi aizsargāt iedzīvotājus no apdraudējuma situācijas un tās sekām. Turklāt pašlaik nav vienotas kārtības, kā nacionālā līmenī pieņem lēmumus par NATO iesaistīšanos starptautiskas krīzes risināšanā un jaunas operācijas uzsākšanu.

Likumprojekts paredz, ka prezidentam turpmāk arī būs jāpieņem lēmums par mūsu valsts nostāju, ja cita NATO dalībvalsts pieprasītu šīs starptautiskās organizācijas kolektīvās aizsardzības atbalstu.

Regulējumā tiks papildināta arī Ministru prezidenta kompetence, paredzot, ka viņam būs jālemj par NATO konsultāciju pieprasīšanu, ja tiks apdraudēta valsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

Savukārt, konsultējoties ar ārlietu un aizsardzības ministru, premjerministram būs jālemj par Latvijas nostāju, ja tiks veidota NATO starptautiska miera nodrošināšanas operācija.

Tāpat esošo regulējumu plānots papildināt, paredzot iespēju nosūtīt mūsu karavīrus dalībai starptautiskajā operācijā, ja palīdzību lūgs valsts, kas nav NATO vai ES dalībvalsts.

Aizsardzības komisija lūgs Saeimu grozījumus Nacionālās drošības likumā, likumā „Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās” un grozījumu Nacionālo bruņoto spēku likumā pirmajā lasījumā skatīt rītdienas parlamenta sēdē un piešķirt šiem likumprojektiem steidzamību.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt