Saeimas priekšsēdētāja oficiālā vizītē apmeklēs Ķīnu

(24.05.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 24. līdz 31.maijam pēc Ķīnas Tautas Republikas Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētāja Džana Dedzjana (Zhang Dejiang) ielūguma uzturēsies oficiālā vizītē Ķīnā.

Saeimas priekšsēdētājai vizītes laikā paredzētas tikšanās ar Ķīnas parlamenta priekšsēdētāju Dž.Dedzjanu, Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li KeQiang), Ķīnas Vicepremjeru Vanu Janu (Wang Yang), kā arī Ķīnas sadraudzības grupas deputātiem un Šansī provinces tautas kongresa vadītāju Džao Ledzji (Zhao Leji).

Lai veicinātu ekonomisko sadarbību, vizītes ietvaros plānots pārrunāt sadarbību transporta un loģistikas jomā, kā arī Latvijas biznesa iespējas Ķīnā, īpaši attiecībā uz Latvijas gaļas un piena produktiem, kas nodrošinātu Latvijas uzņēmējiem ievērojamas eksporta iespējas. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests jau uzsācis sadarbību ar atbildīgajām Ķīnas institūcijām, lai šos Latvijas produktus varētu sertificēt pārdošanai Ķīnas tirgū.

Tāpat vizītes ietvaros paredzēts apspriest šī gada jūnijā Latvijā plānoto augsta līmeņa konferenci par transporta, loģistikas un tirdzniecības jautājumiem „Savienojot Āziju un Eiropu”, kuras mērķis ir transporta komunikāciju sadarbības veicināšana starp Latviju, Eiropas Savienību (ES) un Ķīnu. Tās laikā mūsu valstī viesosies augsta līmeņa Ķīnas delegācija, un konferenci vadīs Ķīnas transporta viceministrs – tajā būs pārstāvēta Ķīnas valdība, pašvaldības un transporta kompānijas.

Vizītes laikā S.Āboltiņa kopā ar Ķīnas vicepremjeru atklās šī gada Ķīnas Starptautisko pakalpojumu tirgus izstādi.

Latvijas delegācija vizītes laikā apmeklēs arī Pekinas Svešvalodu Universitāti, kur tiksies ar universitātes rektoru, kā arī ar ķīniešu studentiem, kuri apgūst latviešu valodu. Tāpat delegācija apmeklēs augsto tehnoloģiju uzņēmumu Huawei, kura meitas uzņēmums Latvijā darbojas kopš 2005.gada un kas sadarbojas ar vairākiem Latvijas telekomunikācijas uzņēmumiem.

Tāpat delegācijai paredzēta tikšanās ar latviešu diasporas pārstāvjiem.

S.Āboltiņu vizītē pavadīs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs, jo līdztekus ekonomikas sakaru stiprināšanai plānots pārrunāt arī ar izglītības un kultūras nozari saistītus jautājumus.

Iepriekšējā Saeimas priekšsēdētāja līmeņa vizīte Ķīnā notika 2006.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā