Āboltiņa ar Moldovas vēstnieku apspriež gaidāmo NB8 valstu parlamentu vadītāju vizīti Kišiņevā

(09.05.2014.)

Nākamnedēļ gaidāmā Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju vizīte Moldovā apliecina mūsu reģiona politisko un praktisko atbalstu Moldovai. Īpaši šā brīža ģeopolitiskajos apstākļos tas ir nozīmīgs signāls, ka esam atvērti ciešai sadarbībai ar tām Eiropas Savienības (ES) kaimiņvalstīm, kuras savā attīstības ceļā redz eiroatlantisko perspektīvu. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētaja Solvita Āboltiņa, piektdien, 9.maijā, tiekoties ar Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Alekseju Krakanu (Alexei Cracan).

 Saeimas priekšsēdētāja no 12.līdz 14.maijam uzturēsies darba vizītē Moldovā, kur kopā ar citu NB8 valstu parlamentu vadītājiem tiksies ar šīs valsts augstākajām amatpersonām, kā arī piedalīsies diskusijās ar studentiem un sabiedrības pārstāvjiem.

 Vēstnieks pateicās Saeimas priekšsēdētājai par personīgo ieguldījumu šīs vizītes iniciēšanā un uzsvēra, ka Latvija Moldovai palīdzību vienmēr sniedz īstajā laikā. Partneru politiskais atbalsts Moldovai īpaši nepieciešams patlaban, kad reģionā valda nestabila situācija un Moldova jau 27.jūnijā plāno parakstīt Asociācijas līgumu ar ES.

A.Krakans uzsvēra, ka Moldovas iedzīvotāji jau patlaban bauda ieguvumus no sadarbības ar ES, tostarp iespēju bez vīzas doties uz Šengenas zonas valstīm. Nozīmīgas reformas veiktas arī tieslietu un veselības aprūpes jomā, kā arī būtiski līdzekļi ieguldīti infrastruktūrā, tostarp ceļu būvē. Puses atzinīgi vērtēja arī abu parlamentu sadarbību, tostarp pieredzes apmaiņu starp abu parlamentu administrācijām, kas ļāvusi būtiski stiprināt Moldovas parlamenta administrācijas kapacitāti.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī aktualitātes Moldovas iekšpolitikā un abu valstu ekonomisko sadarbību, tostarp savstarpējās tirdzniecības apjoma palielināšanas iespējas. 

Aleksejs Krakans ir Moldovas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā kopš 2010.gada 26.oktobra. Moldova Latvijas neatkarību atzina 1991.gada 26.augustā. Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm  nodibinātas 1992.gada 1.septembrī.

 

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644174161657
Video: https://www.youtube.com/watch?v=azFn1ufyYh4
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt