Saeima nosaka NEPLP plašākas pilnvaras mediju monitorēšanā

(24.04.2014.)

Lai paplašinātu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pilnvaras veikt mediju monitoringu, piešķirot padomei tiesības ierakstīt programmas un tos izmantot pārkāpumu pierādīšanas procedūrā, Saeima ceturtdien, 24.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Tāpat elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem noteikts pienākums programmu ierakstus glabāt ne mazāk kā trīs mēnešu pēc to izplatīšanas dienas. Savukārt, ja programma izplatīta priekšvēlēšanu vai tautas nobalsošanas aģitācijas periodā, tās ieraksti jāglabā visu attiecīgo periodu un ne mazāk kā trīs mēnešus pēc tā beigām.

Līdz šim medijiem programmu ieraksti bija jāuzglabā tikai mēnesi, līdz ar to apgrūtinot NEPLP iespējas saņemt nepieciešamos programmu ierakstus mediju monitoringa veikšanai.

Grozījumi arī nosaka, ka NEPLP, lemjot par apraides atļaujas anulēšanu vai retranslācijas atļaujas anulēšanu, būs jāņem vērā arī pārkāpuma būtiskums - sabiedriskā bīstamība, paveiktais pārkāpuma seku un atkārtošanas novēršanā, kā arī pārkāpuma ietekme uz elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbību un spēju to turpināt.

Pašlaik, konstatējot trīs administratīvos pārkāpumus viena gada laikā, NEPLP pieņem lēmumu par apraides atļaujas anulēšanu bez īpaša papildus izvērtējuma vai papildu kritēriju piemērošanas.

Tāpat likuma grozījumi nosaka, ka nacionālajai vai reģionālajai radiostacijai, kurai apstiprinātas tiesības palielināt programmas apraides aptveršanas zonu, jāuzsāk darbība 15 mēnešu laikā. Citādi NEPLP būs tiesīga atcelt lēmumu par apraides zonas palielināšanu.

Tāpat likumprojekts precizē nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu definīciju radio jomā, nosakot, ka tas ir plašsaziņas līdzeklis, kuru sniegto pakalpojumu var saņemt vismaz 60 procentu Latvijas iedzīvotāju vai kuru programmu apraides aptveršanas zona ir valsts teritorijas lielākā daļa.

Likumprojekta autori - Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija – norāda, ka likuma grozījumi veicinās elektronisko sakaru nozares sakārtošanu, NEPLP funkciju precizēšanu un to izpildes uzlabošanu.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā