Tautsaimniecības komisija: Būvniecības valsts kontroles birojs sāks strādāt 1.oktobrī

(22.04.2014.)

Būvniecības valsts kontroles birojs sāks strādāt šī gada 1.oktobrī. Par to otrdien, 22.aprīlī, vienojās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, lemjot par būvniecības jomas regulējuma izmaiņām. Deputāti izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Būvniecības likumā.

„Pirms trim gadiem likvidētās Valsts būvinspekcijas vietā turpmāk būs Būvniecības valsts kontroles birojs, kura būvinspektoriem būs pienākums uzraudzīt visu lielāko sabiedriskās nozīmes ēku celtniecību un pārbūvi. Regulējums attieksies uz ēkām, kurās ikdienā uzturas vairāk nekā 100 cilvēku. Valsts būvinspektori pārbaudīs arī vietējo pašvaldību pasūtītos būvdarbus jaunceltnēs vai pārbūvētās ēkas, kuru līgumcena ir 1,5 miljoni eiro vai lielāka,” norāda komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Līdz ar izmaiņām plānots, ka birojs no šī gada 1.oktobra informēs kompetences pārbaudes iestādes par būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem, nodrošinās metodisko palīdzību, organizēs būvniecības procesā iesaistīto uzraudzības iestāžu un nevalstisko organizāciju sadarbību, veicinot būvspeciālistu profesionālās kompetences paaugstināšanu. Tāpat birojs no oktobra sāks izskatīt iesniegumus un sūdzības par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem būvniecības procesā.

Paredzēts, ka no nākamā gada 1.janvāra Būvniecības valsts kontroles birojs sāks nodrošināt publisko ēku ekspluatācijas uzraudzību. Savukārt no nākamā gada 1.jūlija birojam būs jānodrošina visi Būvniecības likumā noteiktie uzdevumi, tostarp informācijas pieejamība būvniecības informācijas sistēmā, kā arī būvprojektu un būvju ekspertīžu organizēšana noteiktos gadījumos. Līdz 2015.gada 1.jūlijam visu lielāko sabiedrisko ēku uzraudzību veiks būvvalde vai iestāde, kura likumā noteiktos gadījumos veic būvvaldes funkcijas.

Komisijas priekšsēdētājs J.Ozoliņš informē, ka regulējums izstrādāts tā, lai pašvaldību būvvaldēm nedublētos pienākumi ar Būvniecības valsts kontroles biroju.

Vienlaikus grozījumi paredz jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās laiku atlikt līdz 1.oktobrim. Iepriekš Saeima bija lēmusi, ka jaunais būvniecības jomas regulējums stāsies spēkā šī gada 1.maijā.

Saeima grozījumus Būvniecības likumā skatīs šīs ceturtdienas parlamenta sēdē.






Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde