Jānis Ozoliņš: aizvadītajā sesijā sākām apjomīgu darbu pie izmaiņām lauksaimniecības zemes tirdzniecībā

(15.04.2014.)
VideoGalerija

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aizvadītajā ziemas sesijā uzsāka apjomīgu darbu pie izmaiņām zemes tirdzniecībā lauku apvidos, lai mūsu valstī sekmētu lauksaimniecisko ražošanu, norāda komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš. 

„Zeme ir mūsu valsts pamatvērtība un nacionālā bagātība, tāpēc nedrīkstam ļaut to tik viegli izsaimniekot. Ar izmaiņām likumos plānojam noteikt, ka priekšroka zemes iegādei laukos būs tiem cilvēkiem, kas nodarbojas tieši ar lauksaimniecību, nevis tiem, kas gūst peļņu, tikai pērkot un pārdodot zemi. Vēlamies, lai iedzīvotāji zemi izmantotu maksimāli lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Komisijas deputātiem, protams, turpmākajos mēnešos šajā likumprojektā vēl būs jāiegulda pamatīgs darbs,” skaidro J.Ozoliņš.

Komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka aizvadītajā sesijā īpaši aktuāli sabiedrībā bija enerģētikas jautājumi - gаn par elektrības cenām, gan riskiem attiecībā uz gāzes tirgus atvēršanu. 

„Līdz nākamā gada janvārim, kamēr notiek elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām, esam nodrošinājuši fiksētu elektrības cenu, lai paliktu līdzšinējie tarifi. Runājot par gāzes tirgu, esam pieņēmuši regulējumu, lai pēc trim gadiem, kad beidzas Latvijas Gāzes privatizācijas līgums, būtu iespēja izvēlēties arī citu piegādātāju, ja tas iedzīvotājiem un valstij ir izdevīgāk. Šis darbs ir izdarīts, un es ļoti optimistiski skatos uz priekšu – mums būs alternatīvas gāzes piegādei, jo tas ir tikai laika jautājums,” uzskata J.Ozoliņš. 

Komisija veikusi arī virkni pasākumu, lai mazinātu birokrātisko slogu uzņēmējiem, tostarp ieviesta ārkārtas dividenžu izmaksas iespēja. Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka jau no šī gada 1.jūlija uzņēmēji sava biznesa attīstībai varēs izmaksāt ārkārtas dividendēs ne vairāk kā 85 procentus no uzņēmuma peļņas. Tāpat stiprināta patērētāju tiesību aizsardzības joma, Saeimai galīgajā lasījumā atbalstot vairākus Tautsaimniecības komisijas sagatavotos likumu grozījumus, kas pastiprina reklāmu uzraudzību un aizsargā patērētājus no negodīgas komercprakses.

J.Ozoliņš uzsver, ka nozīmīgs darbs padarīts arī būvniecības procesa uzraudzības pastiprināšanas jomā: „Izstrādājām regulējumu, lai pastiprinātu valsts kontroli būvniecības procesos. Plānots, ka šo uzraudzību veiks Būvniecības valsts kontroles birojs, kurš pārbaudīs un kontrolēs sabiedriskās ēkas ar ietilpību vairāk nekā 100 cilvēkiem.”

Kā vienu no galvenajiem darbiem nākamajā sesijā komisijas priekšsēdētājs nosauc izmaiņas maksātnespējas regulējumā. „Ņemot vērā, ka šī likumprojekta galīgajam lasījumam iesniegti daudz priekšlikumu, plānojam tos jautājumus, kas skar privātpersonas, noteikti izskatīt pirmos. Ir arī sarežģītāki priekšlikumi, piemēram, par administratoru vai tiesu izpildītāju statusu un pilnvarām, tāpēc tie var aizņemt daudz ilgāku laiku,” informē J.Ozoliņš. 

Runājot par ekonomikas situāciju Latvijā un citviet Eiropā, komisijas priekšsēdētājs akcentē, ka pašlaik starptautiskajā mērogā prognozes par ekonomikas izaugsmi mūsu valstij tiek vērtētas kā visaugstākās eirozonā. „Respektīvi, mēs augsim visstraujāk gan šogad, gan prognozes nākamajam gadam ir pietiekoši labas, lai varētu teikt, ka attīstāmies visātrāk starp Eiropas Savienības dalībvalstīm,” uzsver J.Ozoliņš.

 

Videointervija ar J.Ozoliņu: https://www.youtube.com/watch?v=tx-3PVKgpkI 
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde