Saeimā sāk darbu pie demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošanas

(31.01.2014.)
Galerija

Lai diskutētu par iespējamajiem atbalsta pasākumiem dzimstības veicināšanai Latvijā, Saeimā piektdien, 31.janvārī, notika diskusija „Demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošana”.

Konferencē piedalījās eksperti un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri darbojas dzimstības veicināšanas un ģimenes atbalsta politikas jomā, lai kopīgi uzsāktu darbu pie demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošanas.

„Lai uzlabotu Latvijas demogrāfisko situāciju un līdz 2020.gadam jaundzimušo skaits Latvijā pārsniegtu mirstības rādītājus, Nacionālajā attīstības plānā noteikts mērķis - 2014.gadā mūsu valstī jāpiedzimst vismaz 23 tūkstošiem mazuļu. Saeima jau ir pieņēmusi vairākas pozitīvas izmaiņas bērnu pabalstu sistēmā, tomēr tas nav pietiekami. Ar šo konferenci uzsākam intensīvu darbu, lai tuvākajos gados panāktu būtisku demogrāfisko izrāvienu - izvērtējot un nosakot atbilstošākos priekšlikumus, politikas instrumentus un atbalsta mehānismus dzimstības veicināšanai mūsu valstī,” situāciju skaidro Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Konferences dalībnieki iepazinās ar pagājušā gada nogalē Pārresoru koordinācijas centra veikto pētījumu „Tautas ataudzi ietekmējošo faktoru izpētes veikšana” un citiem pētījumiem.

Konferenci atklāja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, I.Parādnieks un labklājības ministrs Uldis Augulis. Par nepieciešamajām politikas izmaiņām demogrāfiskās situācijas uzlabošanai klātesošos uzrunāja ekonomists Mihails Hazans, demogrāfs Ilmārs Mežs, socioloģe Viola Korpa un sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns, savukārt Igaunijas pieredzē dalījās Jāks Uibu (Jaak Uibu). Ar esošās situācijas izvērtējumu un priekšlikumiem no Labklājības ministrijas puses konferences dalībniekus iepazīstināja Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs.

Lai pārrunātu konkrētus demogrāfijas veicināšanas pasākumus, konferencē notika paralēlas darba grupu sesijas. Konferences noslēgumā notika darba grupu secinājumu prezentēšana.

Konferenci organizēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija, un ikviens interesents taivarēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Konferences materiāli:

Programma

"Zināšanās balstīta politika tautas ataudzei" - Pārresoru koordinācijas centra pārstāves Sigitas Sniķeres prezentācija.

"Latvijas sociālās politikas efektivitāte, veicinot dzimstību un ģimeņu ar bērniem labklājību: esošās situācijas izvērtējums un priekšlikumi" - Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperta Maksima Ivanova prezentācija.

"Igaunijas demogrāfiskās mācības jeb, ko var darīt efektīvāk: iedzīvotāji, dzimstības koeficients, vēsturisko notikumu ietekme un apdzīvotības politika Igaunijā pēdējos 95 gados" - Dr.sc., Dr.ph. Jāka Uibu (Jaak Uibu) prezentācija.

"Dzimstības potenciāls, emigrācijas risks un sociālā politika" - ekonomista prof. Mihaila Hazana prezentācija.

"Latvijas ilgtspējības nodrošināšanai nepieciešamās demogrāfijas politikas izmaiņas" - demogrāfa Ilmāra Meža prezentācija.

"Optimālais risinājums dzimstības veicināšanai Latvijā - bērna un karjeras savienošanas rīcībpolitikas attīstība" - socioloģes Violas Korpas prezentācija.

"Latvijas bērnu un ģimeņu sociālo garantiju sistēma: problēmjautājumi un iespējamie risinājumi" - sociālo lietu eksperta Pētera Laiškalna prezentācija.

Fotogalerija

Videoieraksts

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt