Saeimā uzsāks darbu pie demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošanas

(28.01.2014.)

Lai diskutētu par iespējamajiem atbalsta pasākumiem dzimstības veicināšanai Latvijā, Saeimā piektdien, 31.janvārī, notiks diskusija „Demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošana”.

 Konferencē aicināti piedalīties eksperti un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri darbojas dzimstības veicināšanas un ģimenes atbalsta politikas jomā, lai kopīgi uzsāktu darbu pie demogrāfiskās atveseļošanās ceļa kartes veidošanas. Pieteikumus dalībai konferencē lūdzam sūtīt līdz 30.janvāra plkst.14.00, norādot vārdu un uzvārdu, personas kodu un tālruni, kā arī pārstāvēto organizāciju, uz e-pastu demogrāfija@saeima.lv.  Vietu skaits ierobežots.

 „Lai uzlabotu Latvijas demogrāfisko situāciju un līdz 2020.gadam jaundzimušo skaits Latvijā pārsniegtu mirstības rādītājus, Nacionālajā attīstības plānā noteikts mērķis - 2014.gadā mūsu valstī jāpiedzimst vismaz 23 tūkstošiem mazuļu. Saeima jau ir pieņēmusi vairākas pozitīvas izmaiņas bērnu pabalstu sistēmā, tomēr tas nav pietiekami. Ar šo konferenci uzsākam intensīvu darbu, lai tuvākajos gados panāktu būtisku demogrāfisko izrāvienu - izvērtējot un nosakot atbilstošākos priekšlikumus, politikas instrumentus un atbalsta mehānismus dzimstības veicināšanai mūsu valstī,” situāciju skaidro Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Konferencē plānots iepazīties ar pagājušā gada nogalē Pārresoru koordinācijas centra veikto pētījumu „Tautas ataudzi ietekmējošo faktoru izpētes veikšana” un citiem pētījumiem.

Paredzēts, ka konferenci atklās I.Parādnieks un labklājības ministrs Uldis Augulis. Par nepieciešamajām politikas izmaiņām demogrāfiskās situācijas uzlabošanai klātesošos uzrunās ekonomists Mihails Hazans, demogrāfs Ilmārs Mežs, socioloģe Viola Korpa un sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns, savukārt Igaunijas pieredzē dalīsies Jāks Uibu (Jaak Uibu). Ar esošās situācijas izvērtējumu un priekšlikumiem no Labklājības ministrijas puses iepazīstinās Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs.

Lai pārrunātu konkrētus demogrāfijas veicināšanas pasākumus, konferencē notiks paralēlas darba grupu sesijas. Konferences noslēgumā plānota darba grupu secinājumu prezentēšana.

Tiešraidē konferencei ikviens varēs sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties šeit: http://ej.uz/j3qi.

Konferenci organizē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija.

Konference notiks piektdien, 31.janvārī, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt