Ojārs Ēriks Kalniņš: situācija Ukrainā izvērsusies par nācijas nelaimi, tā risināma sarunu ceļā

(12.12.2013.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš ceturtdien, 12.decembrī, izplatījis paziņojumu saistībā ar notikumiem Ukrainā.

„Diemžēl Ukrainas valdības un iedzīvotāju konfrontācija, laužot solījumu turpināt Ukrainas integrāciju Eiropā, izvērsusies par visas nācijas nelaimi,” paziņojumā uzsver O.Ē.Kalniņš, akcentējot, ka Ukrainas sabiedrības vilšanās ir saprotama, jo tai tika solīts, ka valdības ilgi lolotais mērķis parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES) beidzot tiks sasniegts Austrumu partnerības samitā Viļņā.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs norāda, ka tie, kuri uzskatīja, ka viņu uzticība ir pievilta, izgāja ielās paust savu sašutumu, taču Ukrainas varas iestāžu solis lietot spēku, lai apspiestu pilsoniskās vilšanās izpausmes, nav ne pārdomāts, nedz attaisnojams. „Šāda rīcība tautas bažas tikai vairo, nevis mazina,” paziņojumā uzsver O.Ē.Kalniņš.

„Latvija kopš neatkarības atjaunošanas pirms vairāk nekā divdesmit gadiem ir aktīvi atbalstījusi Ukrainas tautas centienus veidot spēcīgu, stabilu, labklājīgu un eiropeisku valsti. Latvijas un Ukrainas tautas ir draugi, un tās vieno kopīgs mērķis - dzīvot miermīlīgā, stabilā un demokrātiskā sabiedrībā. Šīs attiecības kļuvušas vēl ciešākas, kopš Latvija pievienojās Eiropas Savienībai un sāka padziļināt sadarbību ar Ukrainu Eiropas Savienības Austrumu partnerības ietvaros,” norāda komisijas priekšsēdētājs.

O.Ē.Kalniņš līdztekus ES un transatlantisko partnervalstu līderiem paziņojumā aicina Ukrainas valdību izbeigt jebkāda spēka lietošanu vārda brīvības, miermīlīgas pulcēšanās un demokrātisko tiesību apspiešanai gan Neatkarības laukumā Kijevā, gan citviet, kur pulcējas tūkstošiem pilsoņu.

Ukrainas varas iestādes, kā arī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs (Viktor Yanukovych), ir solījis iesaistīt dialogā opozīcijas pārstāvjus, lai atrisinātu domstarpības, norāda O.Ē.Kalniņš un vienlaikus aicina pildīt šo solījumu. „Tas ir vienīgais loģiskais, cilvēcīgais un konstruktīvais šā konflikta atrisināšanas veids. Šādus jautājumus atrisināt var palīdzēt tikai sarunas, nevis asaru gāze,” akcentē komisijas priekšsēdētājs.

„Mēdz teikt, ka Eiropas Savienībai ir divu veidu kaimiņi - Eiropas kaimiņi un eiropeiskie kaimiņi. Nav noliedzams fakts, ka Ukraina kultūras, tradīciju un vēlmju ziņā ir eiropeiska valsts. Pēdējo nedēļu laikā Ukrainas tauta vairākkārt apliecinājusi savus centienus celt valstī dzīves līmeni, integrējoties Eiropas Savienības ekonomiskajās un politiskajās struktūrās,” uzsver O.Ē.Kalniņš.

Viņš arī pauž domu, ka arī Krievija atzinīgi novērtētu savas rietumu kaimiņvalsts kļūšanu par stabilu, bagātu un demokrātisku ES dalībvalsti. „Ukrainas turpmāka integrācija Eiropā būs izdevīga ne tikai Ukrainas tautai, bet arī Krievijas iedzīvotājiem. Ceru, ka Krievijas varas iestādes to sapratīs un izbeigs ar ultimatīvu politiku ietekmēt kaimiņvalsts Ukrainas politisko un ekonomisko nākotni,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Paziņojumā O.Ē.Kalniņš pauž pārliecību, ka Ukrainas tautas vēsturiskie centieni vainagosies ar panākumiem, un apliecina - Latvijas tauta domās un jūtās ir kopā ar Ukrainu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā