I.Mūrniece: arī pašvaldības policijai jāsargā cilvēku tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību

(11.12.2013.)

Tādas fundamentālas vērtības kā tiesības uz vārda brīvību un pulcēšanās brīvību jāsargā arī pašvaldības policijai neatkarīgi no politiskās situācijas. Rīgas pašvaldībai jāstrādā visu rīdzinieku interesēs un jāievēro visā Latvijas teritorijā spēkā esošie likumi, Rīgā tie nedrīkst darboties pēc citiem principiem. To trešdien, 11.decembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, skatot jautājumu par vārda un pulcēšanās brīvību atklātās Rīgas domes sēdē, sacīja komisijas priekšsēdētaja Ināra Mūrniece.

Komisijas deputāti vienojās aicināt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) padziļināti no vārda un pulcēšanās brīvības aspekta vērtēt Rīgas pašvaldības policijas rīcību, izraidot no Rīgas domes sēžu zāles apmeklētāju, kas turējusi rokās plakātu. Deputāti aicināja arī Rīgas pašvaldības policiju pārskatīt kārtību, kādā personas var iekļūt Rīgas domes telpās un apmeklēt domes sēdes.

Tāpat komisijas deputāti lēma vēlreiz atgriezties pie šī jautājuma, kad janvārī būs zināmi Rīgas pašvaldības policijas veiktās dienesta izmeklēšanas rezultāti saistībā ar šo gadījumu.

Savukārt komisijas deputāte Daina Kazāka (RP) pauda bažas, vai Rīgas pašvaldības policija ievēro vienlīdzīgas attieksmes un samērīguma principus attiecībā pret visām protestējošām personām, un vai Rīgas dome rīkojas kā atsevišķu domes deputātu vai visu Rīgas iedzīvotāju interešu aizstāvis. 

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka vārda brīvība attiecināma ne tikai uz informāciju vai idejām, kas tiek uztvertas labvēlīgi vai neitrāli, bet arī uz tām, kas apvaino, šokē, uztrauc valsti vai kādu sabiedrības daļu – tādas prasības izvirza plurālisms, tolerance un iecietība, bez kā nav iedomājama demokrātiska valsts, deputātus informēja VARAM Pašvaldību departamenta direktore Liene Kristapsone. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā