Saeimā atklāj skolēnu fotogrāfiju izstādi „Mana Lāčplēša diena”

(07.11.2013.)
VideoGalerija

„Novembris Latvijai ir īpašs mēnesis, jo tieši šajā mēnesī ir mūsu valsts dzimšanas diena. Novembrī ir vēl kāds īpašs datums – 11.novembris jeb Lāčplēša diena. Mūsu valstij jau gadu pēc dzimšanas bija jāiztur smags pārbaudījums – tikko dibināto Latvijas valsti mums gribēja atņemt. Tā bija liela cilvēku varonība spēt nosargāt savu valsti. Pārspēks bija neiedomājami liels, tomēr cilvēki ticēja un bija gatavi atdot dārgāko, kas viņiem ir – savu dzīvību.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 7.novembrī, Saeimas namā atklājot skolēnu fotogrāfiju izstādi „Mana Lāčplēša diena”. Izstāde ļauj paraudzīties uz Lāčplēša dienu skolēna acīm un atklāj, ko jauniešiem nozīmē šī piemiņas diena.

Uzrunājot klātesošos, S.Āboltiņa sacīja, ka šodien mūsu uzdevums ir nekad neaizmirst tos cilvēkus, kas bija gatavi ziedot dārgāko par savu valsti un tās neatkarību. „Tieši tāpēc ik gadu 11.novembrī Daugavmalā iededzam svecītes un esam lepni, ka mums sava valsts ir. Esmu gandarīta, ka tajā iesaistāties arī jūs – jaunieši, kuri zina, kas ir Lāčplēša diena, un kas veidos mūsu valsts nākotni,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa arī uzsvēra, ka izstāde tiek atklāta īpašā dienā – pirms 91 gada 7.novembrī uz pirmo sēdi sanāca 1.Saeima.

Izstādes atklāšanā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis teica, ka fotogrāfija kā mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis kļūst aizvien pieejamāks arī skolēniem un sniedz iespēju radoši izpausties. „To apliecina arī šī Lāčplēša dienai veltītā izstāde. Turklāt jaunieši savos darbos ielikuši lielu darbu un izdomu,” sacīja komisijas priekšsēdētājs.

A.Latkovskis arī pauda gandarījumu, ka šī gada konkursa darbu autoru vidū ir skolēni, kuri konkursā piedalījās arī aizvadītajā gadā. Tāpat komisijas priekšsēdētājs īpaši akcentēja Rīgas 1.speciālo internātpamatskolu, kuras audzēkņi konkursam bija iesūtījuši ievērojamu skaitu darbu, un aicināja šos skolēnus un viņu audzinātāju ekskursijā apmeklēt Saeimas namu.

Saeimas priekšsēdētāja un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja, ka pavisam 70 autori no 34 Latvijas skolām dalībai konkursā iesūtīja 122 darbus, un pateicās viņiem par ieguldīto darbu. Konkursa darbus vērtēja un 13 radošākos izvēlējās žūrijas komisija, ņemot vērā autora radošo ideju, ieguldītā darba apjomu, darba oriģinalitāti un iesūtītā materiāla māksliniecisko kvalitāti.

Lai svētku gaisotnē rosinātu patriotismu un veicinātu skolēnu interesi par valsts aizsardzību un drošību, tuvojoties Lāčplēša dienai, 8.-12.klašu skolēni tika aicināti piedalīties tradicionālajā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas organizētajā fotogrāfiju konkursā.

Konkursa uzvarētāji ir – Kintija Teilāne, kura mācās Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas 10.klasē, Anastasija Tulupova no Rīgas 34.vidusskolas 10.klases, Līga Rozenfelde, kura mācās Varakļānu vidusskolas 12.klasē, Roberts Rēķis no Talsu novada Vakara un neklātienes vidusskolas 12.klases, Līna Salmiņa, kura mācās Rēzeknes Katoļu vidusskolas 12.klasē, Aleksejs Murins no Olaines 2.vidusskolas 11.klases, Valdis Trukšāns, kurš ir Ludzas pilsētas ģimnāzijas 11.klases skolnieks, un Katrīna Vildava, Laura Reinholde un Rihards Goldmanis no Jelgavas Valsts ģimnāzijas,  Karīna Ķeire no  Rīgas uzņēmējdarbības koledžas 11.klases, Laura Šīraka, kura mācās Salaspils 1.vidusskolas 8.klasē, kā arī Sandra Poļegoško, kura ir 11.klases skolniece un apmeklē Rīgas Skolēnu pils fotopulciņu.

Konkursa uzvarētājus atbalstīja arī skolotāji - Rēzeknes Katoļu vidusskolas 12.klases audzinātāja Renāte Ničiporčika un Olaines 2.vidusskolas skolotāja Nadežda Murina, Talsu novada Vakara un neklātienes vidusskolas direktores vietniece audzināšanas darbā Daiga Pretice, kā arī bērnu un jauniešu centra „Rīgas Skolēnu pils” fotostudijas vadītājs un fotogrāfs Andris Kozlovskis un 304.Ludzas jaunsargu vienības vadītājs Ivars Novožilovs. 

 

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157637406864525/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Uzvarētāju darbi: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157637373026916/

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde