Saeima atbalsta norēķinu sistēmu mājsaimniecībām, kuras saražoto elektroenerģiju nodod kopējā tīklā

(10.10.2013.)

Saeima ceturtdien, 10.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz norēķinu sistēmu mājsaimniecībām, kuras no atjaunojamiem energoresursiem ražoto elektroenerģiju nodod kopējā elektroenerģijas tīklā.

 Jaunā likuma redakcija paredz mājsaimniecībām veikt neto norēķinu, ja mājsaimniecība elektroenerģijas sadales sistēmas operatora tīklā ir nodevusi vairāk elektroenerģijas nekā izlietojusi. Neto norēķinu sistēma būs maksājumu kārtība par patērēto elektroenerģiju, kuras laikā sadales sistēmas operators veic ieskaitu par mājsaimniecības izlietoto un saražoto elektroenerģiju, kas nodota sadales sistēmas operatora tīklā.

Neto uzskaites sistēmu no nākamā gada 1.janvāra varēs lietot mājsaimniecību īpašnieki, kuri elektroenerģiju ražo un patērē pašu vajadzībām. Jauno sistēmu nevarēs izmantot personas, kas veic komercdarbību.

Lai ieviestu mājsaimniecībām neto norēķinu sistēmu, līdzšinējais regulējums papildināts ar jaunu pantu, nosakot, ka neizlietoto saražotās elektrības apjomu ieskaita nākamajā patērētās elektroenerģijas norēķinu periodā viena kalendārā gada laikā. Elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas aprēķina periods būs viens mēnesis.

Tāpat grozījumi paredz, ka slēgt līgumu ar sadales sistēmas operatoru par neto norēķinu varēs mājsaimniecības, kuras enerģijas ražošanā izmanto atjaunojamos energoresursus, elektroenerģija tiek ražota un lietota vienā pieslēgumā, kā arī ražošanas iekārtu darba spriegums nepārsniedz 400 voltus un kopējā darba strāva vienfāzes vai trīsfāzu pieslēgumā nepārsniedz 16 ampērus. Prognozējams, ka minētā kārtība būs izdevīga galvenokārt nelielu vēja rotoru un saules paneļu lietotājiem.

Kā norāda grozījumu autori, pašreizējais regulējums neveicina mājsaimniecību ieinteresētību sākt enerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā arī paredz, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija par pārkāpumiem varēs sodīt pārvades un sadales sistēmas operatoru, kā arī elektroenerģijas sistēmas īpašnieku un elektroenerģijas ražotāju un tirgotāju.   



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde