Saeimas priekšsēdētāja LTF konferencē: Mēs bijām patiešām brīvi izvēlēties savu brīvības ceļu

(04.10.2013.)
VideoGalerija

Mēs bijām patiešām brīvi izvēlēties savu brīvības ceļu, un mēs tajā esam bijuši uzstājīgi, pārliecināti un mierīgi, gluži kā pati Latvijas zeme. To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 4.oktobrī, atklājot Latvijas Tautas frontes 25.gadadienai veltīto starptautisko konferenci „LTF uzvara Augstākās padomes vēlēšanās – parlamentārisma atdzimšana Latvijā”.

 „Latvijas Trešā atmoda – kustība, kas noveda pie Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991.gadā – skaidri demonstrēja mūsu tautas augsto brīvības izpratni. Ko mēs darījām ar to, kas bija nodarīts mums? Mēs nebijām agresīvi, mēs nelietojām ieročus, mēs neuzsākām karu,” uzsvēra S.Āboltiņa.

 Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā atzīmēja, ka, „ejot cauri smagajiem Latvijas neatkarības atgūšanas gadiem, mūs vienoja iekšējā sajūta, ka veiksme vislielākajā mērā ir atkarīga no mums pašiem un ka mēs paši ar savu enerģiju, ar savu klātbūtni, uzdrīkstēšanos un nevardarbīgo pretošanos esam pietiekami stipri, lai noturētos pretī režīmam un ideoloģijai, kas bija tik ilgi žņaugusi mūsu tautu”.

 Atskatoties uz mūsu valstij izšķirīgiem notikumiem, S.Āboltiņa sacīja, ka 25 gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai varētu vērtēt Latvijas Tautas frontes veikumu, bet pārāk mazs, lai to darītu bez emocijām. „Cilvēki, kuri pēc Latvijas Tautas frontes aicinājuma pārvarēja bailes un cēlās drupināt impēriju, arī barikādēs stāvot, arvien esam mēs paši”.

 Uzrunājot klātesošos, S.Āboltiņa uzsvēra, ka mūsu valsts brīvības atgūšanas veiksmes atslēga slēpjas tajā, ka Latvijas Tautas frontē visdažādāko uzskatu un temperamentu cilvēki – no nacionālradikāļiem līdz pat nacionālkomunistiem – spēja vienoties vienam kopīgam mērķim – tik lielam un kvēlam, ka pat Latvijas Tautas frontes vadība sākumā neuzdrošinājās to oficiāli un skaļi deklarēt: brīvas un demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanai.

 „Domāju, nebūs pārspīlēts, ja teikšu, ka Latvijas Tautas fronte spēja visu tautu mobilizēt tajā cildenajā stāvoklī, kad cilvēka bailes atkāpjas sirdsapziņas priekšā: rīkojies tā, kā tava sirdsapziņa liek, un tad, lai notiek, kas notikdams,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Vērtējot Tautas frontes darbību, S.Āboltiņa uzsvēra, ka šodien ir likumsakarīgi runāt arī par parlamentārisma atdzimšanu Latvijā. „Jau no pieņemšanas brīža Latvijas Republikas Satversme ir paredzējusi Latviju kā parlamentāru republiku, un Latvijas Tautas frontes uzvara Augstākās padomes vēlēšanās izveidoja drošu pamatu, lai atjaunotu Satversmi un atgrieztos uz šī valsts pārvaldes ceļa, kas ļauj dažādos viedokļus saskaņot vispilnvērtīgāk”.

„Parlamentārisma ceļš nav no vieglajiem, jo nevis viens vadonis pieņem lēmumus, bet lēmumus pieņem tauta un tās ievēlētie tautas priekšstāvji. Sabiedrība cer uz to, ka deputāti būs nesavtīgi un tautas labumu viņi stādīs augstāk par savējo, un spēs pārstāvēt savas tautas vajadzības, cerības un sapņus,” konferences dalībniekiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja arī atzīmēja, ka Latvijas Tautas frontes darbības atceri Saeimā ievadīja jau pagājušajā nedēļā pirmizrādē demonstrētā filma „Uzturiet debesis spēkā ...”. „Tā ir līdz sirds dziļumiem aizkustinoša filma, kuras pamatā ir Atmodas laika deputātu un viņu laikabiedru, kuri atbalstīja neatkarīgas valsts ideju, nepastarpināts un emocionāls atskats uz Latvijas Atmodas vēsturi”.

Uzsverot Latvijas Tautas frontes nozīmi neatkarīgas Latvijas atgūšanā, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa savas apsveikuma uzrunas noslēgumā atzīmēja, ka mums „ir svarīgi nepazaudēt apziņu, ka mūsu atbildība ir saglabāt un nezaudēt to, ko mums bija iespēja saņemt mantojumā. Tā ir mūsu atbildība nostiprināt un attīstīt Latvijas valsti, lai pēc iespējas labāku to nodotu mūsu bērniem un bērnu bērniem”.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā