Saeima konceptuāli atbalsta valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību reformu

(19.09.2013.)

Saeima ceturtdien, 19.septembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja jauno Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likuma projektu, kas paredz noteikt, kā turpmāk publiskajai personai būs jāpārvalda savas kapitāla daļas un kapitālsabiedrības.

Jauns likums izstrādāts, lai ieviestu vienotus pārvaldības standartus, caurspīdību valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldībā, tādējādi uzlabojot visa šī resursa kopējo atdevi gan valsts un pašvaldību budžetiem, kā arī ekonomikai kopumā, norāda likumprojekta autori.

Jaunais regulējums noteiks publisko personu kapitālsabiedrību dibināšanas, darbības un likvidācijas kārtību, kapitāla daļu pārvaldības kārtību, tostarp sasniedzamo mērķu noteikšanu un darbības rezultātu izvērtēšanu. Paredzēts ieviest daļēji centralizētu valsts kapitāla daļu pārvaldības modeli, tostarp izveidot Valsts kapitāla daļu pārvaldības biroju un noteikt tā darbības principus.

Likumprojekts arī paredz dividendēs izmaksājamās peļņas daļas noteikšanas kārtību, motivējošas kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļu atalgojuma sistēmas ieviešanu, kritērijus kapitālsabiedrības padomes izveidei, kā arī kapitāla daļu atsavināšanu. 

Paredzēts ieviest obligātu pienākumu kapitālsabiedrībām veidot vidēja termiņa stratēģijas, kā arī uzņēmuma valdi ievēlēt uz stratēģijas darbības laiku. Jaunais regulējums paredz iespēju izvēlēties: vai nu kapitālsabiedrības būs ministriju vai arī centralizētās pārvaldības institūcijas pārvaldībā, kurai būs virsuzrauga funkcija par to, vai tiek īstenotas stratēģijas vai dividenžu politika atbilstoši valdības lemtajam.

Likumprojekts paredz jaunas prasības attiecībā uz informācijas atklātību, proti, kāda informācija par savu darbību kapitālsabiedrībām kopumā jāsniedz sabiedrībai. Tāpat noteikta jauna kārtība valdes locekļu atlīdzībai, ņemot vērā uzņēmuma darbības rezultātus.

Jaunais regulējums aizstās esošo likumu „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” un attieksies uz visām publiskajām personām, tostarp arī uz ostām un teātriem.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt