Saeima: mediķu algām trīs gados ik gadu jāparedz 20 procentu pieaugums

(13.12.2018.)

Valdībai, sagatavojot valsts budžeta projektu nākamajiem trim gadiem, ik gadu jāparedz līdzekļi mediķu algu paaugstināšanai par 20 procentiem. To paredz izmaiņas Veselības aprūpes finansēšanās likumā, kas ceturtdien, 13.decembrī, divos lasījumos kā steidzamas pieņemtas Saeimas sēdē.

“Šis ir skaidrs politisks vēstījums, ka mediķu algu palielināšanai nākamajos gados ir jābūt valdības prioritātei. Atbalstu šai iniciatīvai ir pauduši visi parlamentā pārstāvētie politiskie spēki. Patlaban medicīnas nozare stāv uz bezdibeņa malas, un, lai novērstu katastrofu, mums ir jānodrošina konkurētspējīgs atalgojums nozarē strādājošajiem,” uzsver par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Mediķu skaits ārstniecības iestādēs turpina strauji sarukt, un tam par iemeslu ir ārstniecības personu novecošanās, kā arī zemā darba samaksa. Daudzi jaunie speciālisti izvēlas doties strādāt uz ārzemēm, kur tiek piedāvāts daudz konkurētspējīgāks atalgojums; tāpat mediķi aizplūst uz privāto sektoru. Cilvēkresursu situācija veselības nozarē rada nopietnu apdraudējumu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai nākotnē, teikts komisijas virzītā likumprojekta anotācijā.

Būtisks pavērsiens mediķu atalgojuma jomā bija 2018.gads, kad ārstniecības personu atalgojumam papildus tika novirzīts viens procents no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kas naudas izteiksmē veido 85 miljonus eiro.

Īstenojot plānoto atalgojuma pieaugumu 20 procentu apmērā, 2021.gadā ārstu un funkcionālo speciālistu vidējā alga sasniegtu 2672 eiro slimnīcās un 1944 ambulatorās ārstniecības iestādēs, bet ārstniecības un pacientu aprūpes personu darba samaksa sasniegtu attiecīgi vidēji 1603 un 1166 eiro. Savukārt pacientu aprūpes atbalsta personas saņemtu attiecīgi vidēji 1069 un 778 eiro.

Veselības aprūpes darbinieku atalgojuma palielināšanai par 20 procentiem 2019.gadā nepieciešami 87,5 miljoni eiro, 2020.gadā – 191,2 miljoni eiro, bet 2021.gadā – 314,6 miljoni eiro.

Vienlaikus Saeima šodien pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Ārstniecības likumā, paredzot mediķiem iespēju strādāt vairāk virsstundu, nekā to nosaka Darba likums. Virsstundu darbs ar nākamo gadu nedrīkstēs pārsniegt vidēji 16 stundas septiņu dienu periodā. Tas būs pieļaujams ar ārstniecības personas piekrišanu un tiks apmaksāts pilnā apmērā saskaņā ar Darba likumā noteikto virsstundu apmaksas kārtību.

Šāda virsstundu darba kārtība noteikta uz trim gadiem - līdz 2021.gada beigām. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā cilvēkresursu trūkumu veselības nozarē, jo pat pie pagarinātā normālā darbalaika, kas noteikts 45 stundas nedēļā, ārstniecības iestādēs tūkst vairāk nekā 400 ārstniecības personu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā