Saeima apstiprina savus pārstāvjus starptautiskās organizācijās

(13.12.2018.)

Saeima ceturtdien, 13.decembrī, apstiprināja sastāvus un vadību Latvijas parlamenta delegācijām starptautiskajās organizācijās. 

Par Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītāju Saeima apstiprināja Jāni Vucānu, bet par viņa vietnieku – Jāni Reiru. Delegācijas sastāvā būs arī deputāti Jānis Ādamsons, Dagmāra Beitnere-Le Galla, Inga Goldberga, Ilze Indriksone, Armands Krauze, Janīna Kursīte-Pakule, Linda Liepiņa, Regīna Ločmele-Luņova, Ralfs Nemiro, Juris Pūce, Ilga Šuplinska un Inese Voika. BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. BA ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā tiek risināti BA dienaskārtības aktuālie sadarbības jautājumi. 

Baltijas jūras Parlamentārās konferences (BJPK) Latvijas delegāciju vadīs Didzis Šmits. Delegācijā būs arī deputāti Arvils Ašeradens, Edgars Kucins, Tālis Linkaits un Jānis Vucāns. BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā strādā parlamentārieši no 11 nacionālajiem parlamentiem, 11 reģionālajiem parlamentiem un piecām reģiona parlamentārajām organizācijām. 

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas Latvijas delegāciju vadīs Inese Ikstena. Delegācijā būs arī deputāti Andrejs Klementjevs un Romāns Naudiņš. EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī veic vēlēšanu novērošanu. 

Savukārt par Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāju Saeima apstiprināja Arti Pabriku, bet par vadītāja vietnieci – Inesi Lībiņu-Egneri. Latvijas delegācijas pastāvīgie pārstāvji būs deputāti Artis Pabriks, Boriss Cilevičs un Linda Ozola, savukārt pastāvīgo pārstāvju aizstājēji – Inese Lībiņa–Egnere, Artuss Kaimiņš un Dana Reizniece-Ozola. EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas. 

Apstiprināts arī NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas sastāvs, un tās vadītājs būs Ojārs Ēriks Kalniņš, bet viņa vietnieks – Raimonds Bergmanis. Delegācijas pastāvīgie pārstāvji būs Ojārs Ēriks Kalniņš, Gatis Eglītis un Aleksandrs Kiršteins, savukārt aizstājēji – Raimonds Bergmanis, Aldis Blumbergs un Ivans Klementjevs. NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu un partnervalstu parlamentāriešus. NATO PA ir tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai. 

Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālo grupu vadīs Gundars Daudze, un grupas sastāvā apstiprināti arī deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Andrejs Judins, Anita Muižniece, Artūrs Toms Plešs, Edmunds Teirumnieks un Jānis Vitenbergs. Starpparlamentu Savienība ir vecākā parlamentārā organizācija pasaulē, kurai ir novērotāja statuss ANO. Savienības uzdevumi ir veicināt demokrātijas izplatību pasaulē, sekot līdzi, izvērtēt un vajadzības gadījumā ietekmēt pasaules politikas virzību - stiprinot pasaulē mieru, demokrātiju, sadarbību politiskā dialoga ceļā, sekojot līdzi cilvēktiesību, sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības ievērošanai, veicinot Ilgtspējīgas attīstības mērķu (SDG) sasniegšanu, iesaistoties likumdošanas institūciju veidošanā un pilnveidošanā. 

Vidusjūras Savienības Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegāciju vadīs Ramona Petraviča, un delegācijas sastāvā būs arī Ilmārs Dūrītis un Evita Zālīte-Grosa. Vidusjūras Savienības PA ir konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas izveidota Eiropas Savienības (ES) Barselonas procesa rezultātā, lai stiprinātu ES un Vidusjūras valstu partnerības parlamentāro dimensiju, kā arī veicinātu dialogu un savstarpējo sapratni starp dažādām kultūrām, tautībām un civilizācijām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem