Aizsardzības komisija galīgajā lasījumā atbalsta likuma grozījumus, lai mazinātu alkohola patēriņu jauniešu vidū

(06.06.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti ceturtdien, 6.jūnijā, izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lai ierobežotu alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū.

Likuma grozījumi paredz pienākumu alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 5,8 grādiem, lielveikalos tirgot atsevišķā nodaļā. Ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs arī aizliegta alkoholisko dzērienu degustācija.

Likumprojekts nosaka aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestāžu telpās, piemēram, teātros un koncertzālēs, kā arī izmantojot distances līgumu. Grozījumi paredz arī aizliegumu pārdot alkoholu tirdzniecības vietā, kuras ieeja atrodas tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes ieejas. Šis aizliegums neattieksies uz tirdzniecības vietām, kurās alkoholu pārdod izlejamā veidā un patērē uz vietas.

Tāpat likuma grozījumi paredz alkoholisko dzērienu reklāmā ietvert informāciju arī par alkohola pārdošanas, iegādāšanās un nodošanas aizliegumu nepilngadīgām personām. Deputāti šodien komisijas sēdē lēma, ka alkoholiskos dzērienus nedrīkstēs reklamēt arī vides reklāmās.

Kā norāda likumprojekta autori, Latvija ir to Eiropas valstu vidū, kurās alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi ir saistīti ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko Saeimas ir atbalstījusi otrajā lasījumā un kas cita starpā paredz arī lielākus sodus nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī ar grozījumiem likumā „Par policiju”, ko parlaments pieņēmis galīgajā lasījumā un kas paredz policijas darbiniekiem iespējas kontrolpirkumos plašāk iesaistīt nepilngadīgos.

Likumu grozījumi izstrādāti Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedra Arvila Ašeradena vadītajā darba grupā, kurā strādāja arī deputāti Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā