O.Kalniņš: ES un NATO nodemonstrējusi veiksmīgu sadarbību Kosovas un Serbijas dialoga sekmēšanā

(04.06.2013.)

„Eiropas Savienības un NATO veiksmīgā sadarbība ar mērķi sekmēt Kosovas un Serbijas dialogu par situāciju Kosovas ziemeļu daļā apliecina starptautisko organizāciju spēju rast konstruktīvus risinājumus starpvalstu konfliktos.” To NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs un NATO PA Politiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Ojārs Kalniņš uzsver pēc NATO PA apakškomitejas NATO partnerības politikas jautājumos vizītes Kosovas un Serbijas galvaspilsētās.

Raksturojot Serbijas un Kosovas panākto vienošanos par dialoga sekmēšanu jautājumā par Kosovas teritorijas ziemeļu daļu, O.Kalniņš pauž gandarījumu par progresu abu valstu attiecībās. Vienlaikus O.Kalniņš īpaši akcentē Eiropas Savienības (ES) Augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnas Eštones (Catherine Ashton) un NATO, tostarp NATO operācijas Kosovā (KFOR), kā arī ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas lomu šajā procesā. To apliecinājušas arī Serbijas un Kosovas augstākās amatpersonas, paužot pateicību par starptautisko organizāciju spēju rast problēmas kopsaucēju diplomātiskā ceļā, atzīmē O.Kalniņš.

„Serbija līdz šim nav atzinusi Kosovas neatkarību, taču vienlaikus viens no Serbijas mērķiem ir kļūt par ES dalībvalsti. Tas varētu būt viens no iemesliem Serbijas konstruktīvajai pieejai ceļā uz abu valstu konflikta risināšanu,” norāda O.Kalniņš.

Vizītes ietvaros NATO PA apakškomitejas locekļi NATO partnerības politikas jautājumos tikās arī ar Serbijas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāja vietnieku un parlamenta nozaru komisiju deputātiem, kā arī valdības, Valsts prezidenta administrācijas un akadēmiskās vides pārstāvjiem. Delegācija tikās arī ar Kosovas Asamblejas priekšsēdētāju, parlamenta deputātiem un valdības pārstāvjiem, un sarunas tikšanos laikā no NATO PA delegācijas puses vadīja O.Kalniņš.

Lai iepazītos ar Kosovas un Serbijas dialoga progresu par situāciju Kosovas ziemeļu daļā, kā arī NATO operācijas darbību Kosovā, NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs un NATO PA Politiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks O.Kalniņš no 27. līdz 29.maijam uzturējās vizītē Kosovas galvaspilsētā Belgradā un Serbijas galvaspilsētā Prištinā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt