Saeimā diskutēs par dzimumu līdztiesības politikas īstenošanu bērnudārzos

(21.05.2013.)

Lai turpinātu pērn Saeimas deputātu un Ministru kabineta aizsākto diskusiju par Latvijā īstenoto dzimumu līdztiesības politiku, īpašu uzmanību pievēršot dzimumu līdztiesības integrēšanai izglītības saturā pirmsskolās, trešdien, 22.maijā, notiks Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde.

Līdz šim valdība divas reizes noraidījusi Saeimas deputātu izteikto aicinājumu pārskatīt Dzimumu līdztiesības plāna sadaļu par pirmsskolas izglītības iestādēm un izvērtēt tajā ietverto pasākumu atbilstību Latvijas sabiedrības vajadzībām. Saeimas deputāti vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim bija pauduši bažas par Dānijas metodiskā materiāla „Pirmsskolas, kurās ir vieta Pepijprinčiem un Pepijprincesēm” piemērotību izmantošanai Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Lai arī metodikā ietvertā izpratne par dzimumu lomām un līdztiesību izpelnījās lielu sabiedrības, profesionāļu - skolotāju, psihologu, psihiatru - un politiķu kritiku, valdība norādījusi, ka „Izglītības un zinātnes ministrijai nav zināms kompetentu valsts iestāžu slēdziens par vēstulē minētā mācību līdzekļa izraisīto apdraudējumu bērnu veselībai”. Šā gada martā Labklājības ministrija informēja, ka kopā ar Valsts izglītības satura centru ministrija īstenojusi 15 izglītojošus seminārus.

Uz Saeimas komisiju kopsēdi aicināti ministriju pārstāvji, nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī eksperti - socioloģe Dagmāra Beitnere, pedagoģijas profesore Ruta Kaņepēja, vēsturnieks un pedagogs, vadībzinātņu doktors  Andrejs Mūrnieks, pedagoģijas un politikas zinātņu doktors Normunds Balabka un psihoterapeite Indra Tretjakova.

Komisiju kopsēde notiks trešdien, 22.maijā, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā