Sporta apakškomisija: bērnu peldētapmācībai jābūt obligātai visās skolās

(21.05.2013.)

Lai mazinātu bērnu un jauniešu noslīkšanas riskus un sekmētu vispārējo fizisko sagatavotību, peldētapmācībai pirmo līdz ceturto klašu skolēniem jābūt obligātai visu pašvaldību skolās. Par to otrdien, 21.maijā, tiekoties ar Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) pārstāvjiem, bija vienisprātis Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti.

Noslīkšana ir otrs biežāk fiksētais nāves cēlonis bērniem, taču bezmaksas peldētapmācību spēj nodrošināt tikai lielākās pašvaldības, un to beiguši vien aptuveni četri tūkstoši pirmo līdz ceturto klašu skolēni, noskaidroja apakškomisijas deputāti. Kopumā Latvijā ik gadu noslīkst aptuveni 160 cilvēku, kas, salīdzinot ar citām valstīm, ir ļoti augsts rādītājs, sacīja LPF ģenerālsekretārs Aivars Platonovs.

LPF prezidents Kaspars Pone akcentēja, ka viena no Aizsardzības ministrijas aktuālajām problēmām ir zemais jauniešu fiziskās sagatavotības līmenis un peldēšana ir viens no trim sporta veidiem – līdztekus vieglatlētikai un vingrošanai - kas nodrošina vispārējo fizisko attīstību. Tādēļ valsts atbalsts šim sporta veidam ir būtisks ne tikai, lai sekmētu profesionālos sasniegumus, bet arī iedzīvotāju veselību un jauniešu fizisko sagatavotību. Pašlaik tikai 23 Latvijas pašvaldībās ir vismaz viens peldbaseins.

Savukārt apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs pauda sašutumu, ka pēdējo gadu laikā slēgti vairāki atklātie peldbaseini, kuri neatbilst profesionālā sporta standartiem, taču nodrošinātu peldvietas iedzīvotājiem. Turklāt peldēšana ir senioriem piemērots sporta veids veselības saglabāšanai un uzlabošanai un dzīves ilguma pagarināšanai, sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs, akcentējot, cik būtiski peldbaseinus padarīt pieejamākus visai sabiedrībai.

Pārrunājot ar peldēšanu kā profesionālo sportu saistītos jautājumus, klātesošie bija vienisprātis, ka jādomā par sporta sistēmas maiņu kopumā, lai ceļā uz sportiskajiem sasniegumiem arī citos sporta veidos jaunajiem talantiem nerastos pārrāvums. Pašlaik jaunajiem sportistiem, beidzot mācības vidusskolā un rodoties nepieciešamībai sevi uzturēt, bieži zūd motivācija turpināt sportot, jo pašiem jāiegulda daudz finanšu līdzekļu.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt