Saeima Muzeju naktī piedāvās stāstu par videi draudzīgu domāšanu parlamentā

(18.05.2013.)

Saeima sadarbībā ar Līgatnes papīrfabriku šogad Muzeju naktī īpašā ekspozīcijā piedāvās stāstu par videi draudzīgu domāšanu parlamentā. Apmeklētāji varēs uzzināt, kā parlamentā mainījušies papīra izmantošanas paradumi un izsekot tā otrreizējās pārstrādes procesam – no izlietošanas birojā līdz jauniem izstrādājumiem. Saeimas nams apmeklētājiem sestdien,18.maijā, būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 24.00.

Šī gada Muzeju nakts vienojošā tēma ir „Zaļā krāsa – mežs”, tādēļ ekspozīcijā parlamenta Sarkanajā zālē varēs apskatīt, kā Saeima atbalsta zaļo dzīvesveidu un rūpējas par vidi – no kociņa iestādīšanas līdz izlietotā papīra savākšanai un nodošanai otrreizējai pārstrādei. Izstādē būs parādīts, kā savāktā makulatūra papīrfabrikā „Līgatne” tiek pārstrādāta un kas no tās top.

Rūpējoties par vidi, Latvijas parlamentā kopš 2010.gada ir izvietoti kartona konteineri, kuros vāc makulatūru nodošanai pārstrādei. Saeima pārstrādei nodod sešas tonnas papīra gadā. Šāda makulatūras apjoma pietiek, lai no otrreizējās pārstrādes papīra saražotu vienu miljonu papīra lapu.

Kopš Saeimas darbā dokumenti pieejami elektroniski, katrā sasaukumā aizvien vairāk deputātu dod priekšroku darbam elektroniskā vidē. 11.Saeimā jau vairāk nekā 70 deputāti atteikušies no Saeimas sēdes dokumentu izdrukām. Ieviešot virkni citu taupīšanas pasākumu, biroja papīra patēriņš Saeimā kopš 2010.gada samazinājies par vairāk nekā trim tonnām gadā.

Rūpējoties par vidi, parlaments ierīkojis velosipēdu novietni, kā arī pašlaik 80 procenti spuldžu Saeimas namā ir nomainītas uz ekonomiskajām. Tāpat Saeimai ir kāda tradīcija – gadskārtējā pavasara talka „Dāvana Latvijai”. Pēdējos gados parlamenta deputāti un darbinieki atjaunojuši rudens vētrās izpostīto Jūrmalas kāpu aizsargjoslu, stādījuši apšu un priežu mežu, kā arī sakopuši Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes dzimtas māju „Auči” apkārtni.

Parlamenta Balsošanas zālē sestdienas vakarā būs apskatāma arī uzņēmuma „Latvijas valsts meži” organizētā fotogrāfiju izstāde, savukārt bibliotēkā varēs aplūkot izstādi „Vispārējiem latviešu dziedāšanas svētkiem - 140”, kas ļauj ielūkoties unikālas mūsu tautas tradīcijas – kora dziedāšanas un Dziesmu svētku – vēsturē.

Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs jau ceturto gadu pēc kārtas. Līdzās ekspozīcijām apmeklētāji varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un sēžu zāli, kurā ceturtdienās deputāti sanāk uz sēdēm, lai debatētu un pieņemtu likumus.

Ņemot vērā lielo interesi par Saeimas apmeklējumu, ģimenēm ar maziem bērniem ieeja Saeimā tiks nodrošināta bez rindas. Savukārt cilvēki ar kustību traucējumiem parlamentā varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju.

Sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, kas, ieejot Saeimas namā, jāuzrāda darbiniekam, kā arī jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola reibumā. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Saeimas drošības dienesta un Saeimas darbinieku norādījumiem.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā.

Ikvienam interesentam ir iespēja apmeklēt Saeimas namu arī ikdienā, iepriekš piesakoties ekskursijai.

 

Video aicinājums uz Muzeju nakti Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=zPW5bKzoxkI
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā