Vai ir iespējama vienota nācija – diskusija Saeimā 29.aprīlī

(29.04.2013.)
Galerija

„Vai Latvijā ir iespējama vienota nācija? Kāda tā būtu un kā to sauktu? Vienlaikus var jautāt - varbūt Latvijai jābūt dažādu nāciju kopvalstij? Tie ir Latvijas nākotnei izšķiroši jautājumi,” uzsvēra Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, raksturojot semināra–diskusijas „Nācija un valsts. Vai Latvijā ir iespējama vienota nācija?” aktualitāti. Pasākums Saeimas namā notika pirmdien, 29.aprīlī.

 Semināra–diskusijas mērķis bija precizēt ar nacionālo un valstisko identitāti saistītos jēdzienus, lai veicinātu konstruktīvu sarunu turpmāk, un to rīkoja Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija.

Vienlaikus I.Latkovskis norādīja, ka diskusija nav iespējama, ja sabiedrībā nav vienotas izpratnes par šiem jēdzieniem, un uzsvēra, ka šis pasākums bija pirmais solis ceļā uz kvalitatīvu diskusiju.

Semināra–diskusijas pirmajā daļā klātesošos uzrunāja gan akadēmiskās vides, gan arī politiskās un juridiskās jomas pārstāvji. Vēsturnieks Leo Dribins vērsa uzmanību uz nacionālās kopvalsts fenomenu Eiropā, savukārt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Egils Levits runāja par valsts un nācijas valstiskajiem aspektiem mūsdienu Eiropas nacionālā valstī. Deputāte Irina Cvetkova (SC) runāja par politiskās nācijas kā starpetnisko attiecību konsolidējošu faktoru, bet deputāts Andrejs Judins (Vienotība) klātesošajiem skaidroja nacionālās identitātes jēdzienus likumdošanas kontekstā.

Pasākuma otrajā daļā notika apaļā galda diskusija, un tajā piedalījās deputāti, kā arī politikas komentētāji Pauls Raudseps, Māris Antonevičs un Igors Vatoļins. Diskusiju vadīja I.Latkovskis.

Diskusija notika pirmdien, 29.aprīlī, Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, no pulksten 10.00 līdz 13.30.

 

Semināra-diskusijas materiāli:

Programma

Videoieraksts

Egila Levita priekšlasījums  „Nācija un valsts mūsdienu Eiropas nacionālā valstī - valststiesiski aspekti” (video)

 Fotogrāfijas

Video pieteikums semināram-diskusijai „Nācija un valsts. Vai Latvijā ir iespējama vienota nācija?"

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā