Komisija aicina Ministru prezidentu skaidrot integrācijas politikas koordināciju

(17.04.2013.)

Lai nodrošinātu savlaicīgu finansējuma piešķiršanu 2014.gada valsts budžetā nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas īstenošanai, kā arī vērstu uzmanību uz nepilnībām šīs politikas koordinācijā starp atbildīgajām ministrijām un neskaidrībām valsts nostājā nepilsoņu jautājumā, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija trešdien, 17.aprīlī, vienojās nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam ar aicinājumu skaidrot sabiedrības integrācijas politikas koordināciju un skaidrot valsts politiku nepilsoņu jautājumā.

Komisijai iepriekšējā sēdē uzklausot Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Ārlietu ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda pārstāvjus, iezīmējusies virkne sistēmisku problēmu, tostarp par sabiedrības integrāciju atbildīgā Kultūras ministrijas departamenta nepietiekamā kapacitāte un pilnvarojums pilnvērtīgai sabiedrības integrācijas valsts politikas koordinēšanai starp atbildīgajām ministrijām, vēstulē norāda komisijas deputāti.

Komisija Ministru prezidentam adresētajā vēstulē vērš uzmanību uz neskaidrībām par integrācijas pasākumu īstenošanai nepieciešamo finansējumu 2014.gada valsts budžetā un vienlaikus norāda, ka tādējādi draud atkārtoties 2012.gada situācija, kad finansējums šīm aktivitātēm tika piešķirts tikai pēc valsts budžeta projekta iesniegšanas Saeimā no līdzekļiem neparedzamiem gadījumiem, nodrošinot tikai daļu no nepieciešamā finansējuma.

Vēstulē komisijas deputāti arī uzsver, ka, tiekoties ar atbildīgajām ministrijām, nav gūtas skaidras atbildes uz virkni ar nepilsoņiem saistītu jautājumu, proti, vai Latvijā ir izstrādāta politika attiecībā uz nepilsoņiem, vai nepilsoņi saņem aktuālo valsts institūciju informāciju, kā arī vai valdība ir informēta par nepilsoņu dažādajām grupām un to attieksmi pret naturalizāciju.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt