Rīgā tiekas triju Baltijas valstu parlamentu par lauksaimniecības politiku atbildīgo komisiju deputāti

(12.04.2013.)

Piektdien, 12.aprīlī, Rīgā tiekas Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas, Lietuvas Seima Lauku lietu komitejas un Igaunijas parlamenta Rīgikogu Lauku lietu komitejas deputāti.

„Tikšanās laikā plānots apspriest, sagatavot un parakstīt kopīgu triju Baltijas valstu parlamentu komisiju deklarāciju par Eiropas Savienības vienoto lauksaimniecības politiku pēc 2013.gada,” informē Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs, uzsverot, ka Latvija, Igaunija un Lietuva par lauksaimniecību atbildīgo parlamentu komisiju līmenī jau ilgstoši produktīvi sadarbojas un apmainās ar pieredzi, lai risinātu gan kopējās, gan katras valsts specifiskās intereses lauksaimniecībā.

„Tagad, kad Eiropadome ir pieņēmusi savu lēmumu par tiešmaksājumiem lauksaimniekiem un pienākusi kārta lemt Eiropas Parlamentam, Baltijas valstu kopējā sadarbība ir sevišķi nozīmīga. Lai arī Eiropadomes lēmums neparedz tūlītēju tiešmaksājumu izlīdzinājumu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Baltijas valstu Eiropas Parlamenta deputātiem jāturpina pārliecināt kolēģus par izlīdzinājuma nepieciešamību, tomēr dienas kārtībā parādījušies arī citi svarīgi jautājumi, kas prasa Baltijas valstu lauksaimnieku pieredzes apmaiņu un kopēju rīcību,” uzsver J.Dūklavs.

Tāpat komisijas priekšsēdētāja biedrs uzsver, ka, lai kāds būtu atvēlētā finansējuma apmērs 2014.-2020.gada periodam, jārunā par tādu kopējās lauksaimniecības politikas reformu, kas nodrošinātu reālu ekonomikas izaugsmi un lauku attīstību Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Tāpat jāpanāk elastība piešķirto ES fondu izmantošanā atkarībā no katras dalībvalsts specifikas un svarīgi apmainīties ar pieredzi, kā valstu iekšienē efektīvāk izmantot piešķirtos līdzekļus.

Saeimas namā par lauksaimniecības nozari atbildīgo kaimiņvalstu parlamentu komisiju deputātus uzrunās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. 
Savukārt Zemkopības ministrijā parlamentāriešiem paredzētas tikšanās ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu un citiem zemkopības ekspertiem. Tāpat plānota iepazīšanās ar Latvijas lauksaimniecības sektora praktiskā darba pieredzi, īpaši kooperācijas jomā, apmeklējot agrofirmu „Tērvete”.

Trīs Baltijas valstu lauksaimniecības nozaru komisiju deputātu tikšanās Saeimā plānota plkst.11.30, savukārt darba tikšanās deklarācijas sagatavošanai Zemkopības ministrijas telpās plkst.14.00. Deklarācijas parakstīšana paredzēta plkst.15.45.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā