Jauniešu Saeimā visaktīvāk aizstāvēt idejas vēlas izglītībā un kultūrā

(26.02.2013.)

Ritot otrajai Jauniešu Saeimas vēlēšanu nedēļai, no pieciem tēmu blokiem visvairāk ideju pagaidām saņemts izglītības un kultūras sadaļā, bet vismazākā aktivitāte ir veselības un sociālās aizsardzības, kā arī Eiropas Savienības jomā. Pieteikšanās ir tikai sākusies, un iesaistītes var pagūt ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Pieteikšanās un balsošana par idejām noslēgsies 17.martā.

Savu kandidatūru Jauniešu Saeimai pieteikuši jau vairāk nekā 70 jaunieši, piedāvājot savas idejas Latvijas attīstībai. Visaktīvāk Jauniešu Saeimas vēlēšanām kandidāti piesakās no Rīgas vēlēšanu apgabala — šobrīd savu ideju pieteikuši jau 26 jaunieši. Savukārt salīdzinoši mazāk aktīvi ir jaunieši no Latgales un Kurzemes vēlēšanu apgabaliem.

Nepilnās desmit dienās par vairāku Jauniešu Saeimas deputātu kandidātu idejām jau atdots ievērojams balsu skaits, un atsevišķiem kandidātiem jau ir vairāk nekā 200 cilvēku atbalsts. Kopumā par kādu no idejām savu balsi atdevuši vairāk nekā 3000 cilvēku. Katrs vēlētājs var nobalsot tikai par viena kandidāta piedāvāto ideju, bet savu izvēli vēlēšanu laikā drīkst mainīt, pārceļot balsi no viena kandidāta idejas pie cita.

Pieteikties projektam un balsot par idejām var līdz 17.martam Jauniešu Saeimas oficiālajā mājaslapā ― vēlēšanu platformā www.jauniesusaeima.lv. Reģistrēties dalībai projektā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var ikviens, kam ir portāla Draugiem.lv profils.

100 jaunieši, kuru idejas gūs vislielāko balsu skaitu, kļūs par 3.Jauniešu Saeimas deputātiem. No jauniešu idejām taps deklarāciju projekti, kuriem ievēlētie deputāti varēs iesniegt priekšlikumus un par noslēguma dokumentu vienoties, debatējot Saeimā. Jauniešiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus.

Projekta centrālais notikums būs 26.aprīlī, kad ievēlētie 3.Jauniešu Saeimas 100 deputāti sanāks Saeimas namā.

Jauniešu Saeimas deputāti 26.aprīlī strādās nozaru komisijās, kuras vadīs Saeimas deputāti ― komisiju priekšsēdētāji ― kopā ar līdzpriekšsēdētājiem no jauniešu vidus. 3.Jauniešu Saeimas Prezidijs apstiprinās Jauniešu Saeimas sēdes darba kārtību, savukārt sēdes vadīs Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Jauniešu Saeima notiks jau trešo reizi. Pasākumu rīko Saeima kopā ar sadarbības partneri ― biedrību „Latvijas Bērnu forums”. Informatīvie atbalstītāji ― sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio. 
Sekot projekta aktivitātēm iespējams arī sociālajos tīklos Draugiem.lv, Youtube.com un Twitter.com ― @jekaba11, @jauniesusaeima.

Video aicinājums pieteikties Jauniešu Saeimai: https://www.youtube.com/watch?v=7WxqQ1qzqXU&feature=youtu.be
Atskats uz 2012.gada Jauniešu Saeimas norisi: https://www.youtube.com/watch?v=5Ug7LeiGxmk
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī