Saeimas komisija aicina KNAB apkopot pieredzi jauno priekšvēlēšanu aģitācijas normu piemērošanā

(20.02.2013.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 20.februārī, aicināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) krāt praktiskā darba pieredzi, piemērojot jaunā Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normas, tostarp, aizliegumu priekšvēlēšanu aģitācijā izmantot administratīvos resursus.

 „No janvāra spēkā ir stājies jaunais priekšvēlēšanu aģitācijas regulējums, un tajā iekļauts arī aizliegums priekšvēlēšanu aģitācijā izmantot valsts un pašvaldību administratīvos resursus. Aizliegums attieksies jau uz pašvaldību vēlēšanām šī gada jūnijā, un ir svarīgi uzkrāt, apkopot un analizēt kontrolētāju praktisko pieredzi jauno normu piemērošanā,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Komisijas priekšsēdētājs arī uzsver, ka „šāds praktiskās pieredzes apkopojums ir būtisks, lai pēc vēlēšanām vērtētu, kā jaunais regulējums darbojas dzīvē, un lemtu, vai nepieciešami kādi likuma uzlabojumi vai pilnveidojumi, vai arī kādas jaunā regulējuma normas ir liekas”.

Apspriežot aizliegumu priekšvēlēšanu aģitācijā izmantot administratīvos resursus, šodienas komisijas sēdē KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča pauda, ka birojam pagaidām nav pieredzes jauno normu piemērošanā, tāpēc birojs izstrādājis vadlīnijas, kas plānotas kā skaidrojošs materiāls priekšvēlēšanu aģitācijas organizētājiem un veicējiem.

Saeima pagājušā gada novembrī pieņēma jaunu Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas, apvienojot iepriekš vairākos likumos noteikto kārtību, nosaka aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām. Likums nosaka aizliegumu priekšvēlēšanu aģitācijā izmantot valsts un pašvaldību administratīvos resursus, un to kontrolēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī