Saeimas deputāti turpina diskusiju par Van Rompeja ziņojumu

(07.12.2012.)

Nākamās nedēļas Eiropadomes būtiskākais dienaskārtības jautājums būs Eiropas Ekonomiskās un monetārās savienības (EMS) stiprināšana, kas īpaši nozīmīgi arī Latvijai izaugsmes nodrošināšanai. To Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti akcentēja, piektdien, 7.decembrī, turpinot diskusiju par Eiropas Savienības (ES) augstāko amatpersonu piedāvājumu EMS spēcināšanai.

„Ekonomiskās un monetārās savienības pilnveidošana ir viens no šī brīža Eiropas Savienības aktuālākajiem uzdevumiem patlaban tik nepieciešamās izaugsmes nodrošināšanai dalībvalstīs, tostarp Latvijā. Ņemot vērā šī jautājuma nozīmīgumu, viedokļu apmaiņu uzsākām arī šodienas Eiropas lietu komisijas sēdē,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka Eiropadomes secinājumu projekts lielā mērā tiks balstīts gan uz Eiropadomes priekšsēdētāja Hermaņa Van Rompeja (Herman Van Rompuy) vakar publicētā ziņojuma „Ceļā uz patiesu ekonomisko un monetāro savienību” gala versiju, gan uz Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozo (José Manuel Barroso) 28.novembrī publicēto ziņojumu.

„Šajos trīs dokumentos meklēts risinājums Ekonomiskās un monetārās savienības stiprināšanai un darbības efektivitātes uzlabošanai. Decembra Eiropadomē dalībvalstu līderi, balstoties uz minētajiem dokumentiem, vienosies jau par konkrētiem soļiem tās padziļināšanai un pieņems Eiropadomes secinājumus. Latvijas nacionālo pozīciju nākamās nedēļas Eiropadomei par tās secinājumu projektu komisijā skatīsim nākamajā trešdienā,” norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Van Rompeja ziņojumā piedāvāti īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa risinājumi EMS padziļināšanai, tostarp risinājumi fiskālās stabilitātes nodrošināšanai, lai izvairītos no valsts līdzekļu ieguldīšanas banku glābšanā, un ES Banku savienības izveides pabeigšana. Dažādu īstenošanas termiņu risinājumi ir būtiski EMS stiprināšanai, tajā skaitā apstiprināt un ieviest ekonomikas pārvaldības juridisko ietvaru, kas sastāv no fiskālās disciplīnas līguma un virknes tiesību aktiem jeb tā saucamās sešpakas un divpakas, pauž komisijas priekšsēdētāja.

Eiropadomes priekšsēdētāja sākotnējais ziņojums šī gada vasarā tika izstrādāts ar mērķi palīdzēt definēt prioritāros virzienus, kādā ES spert konkrētus soļus, lai panāktu pilnīgi funkcionējošu ekonomisko un monetāro savienību. Sākotnējā ziņojumā bija iekļauti četri rīcības virzieni - integrēta finanšu ietvara izveide, integrētas budžeta sistēmas izveide, integrētas ekonomikas politikas sistēmas izveide, kā arī demokrātiskās leģitimitātes stiprināšana.

Tāpat Eiropas lietu komisija šodien apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas ES Ārlietu ministru padomei, kas notiks šī gada 10.decembrī, un ES Konkurētspējas ministru padomei, kas notiks 10. un 11.decembrī.

 



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde