Āboltiņa: aiz lielajiem vēstures notikumiem un nāciju likteņiem vienmēr stāv drosmīgi cilvēki

(27.11.2012.)
Galerija

„Šodien ir piemērots brīdis, lai pašiem sev atgādinātu, ka aiz lielajiem vēstures notikumiem un pat nāciju likteņiem vienmēr stāv cilvēki - ar savu drosmi, savu ideju un nesatricināmo pārliecību.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 27.novembrī, sabiedrības cieņas balvas „Cicerons” pasniegšanas ceremonijā, kategorijā „Starptautiskā politika”.

Svinīgajā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja īpaši uzsvēra divu personību šī gada balvas ieguvēju – Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valsts sekretāres Hilarijas Klintones (Hillary Clinton) un 42.ASV prezidenta Bila Klintona (Bill Clinton) ieguldījumu starptautiskās politikas attīstībā. „Abu šo personību - Bila un Hilarijas Klintonu – ieguldījums Latvijas neatkarības nostiprināšanā un ASV un Latvijas stratēģiskās partnerības stiprināšanā ir nenovērtējams,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka viņi abi, katrs savā laikā, katrā savā amatā, taču plecu pie pleca kopā ir cīnījušies par vērtībām un demonstrējuši principiālu un drosmīgu nostāju.

„Neatkarīgi no laika un vēstures griežiem, mēs vienmēr esam zinājuši un zinām, ka mūsu lielākā vērtība ir brīvi ļaudis, pār kuru galvām plīvo neatkarīgas Latvijas karogs. Bils un Hilarija Klintoni ir neatņemama mūsdienu Latvijas vēstures daļa. Viņi vērtē neatkarīgu Latviju, demokrātisku Baltiju un brīvu tautu tikpat augstu, kā darām to mēs,” sacīja S.Āboltiņa.

„Zināmā mērā pat pašsaprotama ir balvas piešķiršana starptautiskās politikas kategorijā Bilam Klintonam. Viņa prezidentūras laikā Baltijas valstis ar vislielāko noteiktību iezīmēja savu atgriešanās ceļu uz Eiropu, kas pēc desmit gadiem īstenojās dalībā Eiropas Savienībā un NATO,” klātesošajiem teica Saeimas priekšsēdētāja. „Pirmais atjaunotās Latvijas vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs Ojārs Ēriks Kalniņš 1994.gada jūlijā laikrakstam „Diena” sacīja šādus vārdus: Klintons ne tikai atbalsta Baltijas valstis, bet arī saprot Baltijas valstu vēsturi, politisko situāciju, un viņam ir noteikts mūsu nākotnes redzējums – ka mēs esam daļa no Rietumeiropas,” sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka Bils Klintons faktiski jau tālajā 1994.gadā, uzrunājot trīs Baltijas valstu iedzīvotājus pie Brīvības pieminekļa, iezīmēja ASV un Baltijas valstu stratēģisko partnerību.

Uzrunājot „Cicerona” balvas saņēmējus, Saeimas priekšsēdētāja citēja B.Klintona toreiz pie Brīvības pieminekļa sacīto: „Laikā, kad jūs atgriežaties Eiropas saimē, mēs stāvēsim kopā ar jums. Mēs palīdzēsim jums atjaunot jūsu valstis, ieviest jaunus tirgus un rast labklājību jūsu iedzīvotājiem. Mēs priecāsimies kopā ar jums, kad pēdējie svešā spēka karavīri pametīs jūsu valstis. Mēs būsim partneri, lai jūsu valstis vienmēr būtu brīvas”. Šie vārdi mums toreiz nozīmēja daudz, un tie mūs iedvesmo joprojām, sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka šogad starptautiskās politikas kategorijā tiek pasniegtas patiešām unikālas balvas. „Jo otrs „Cicerons” nonāks pie Hilarijas Klintones, kuru Latvijas tauta savulaik iepazina kā ASV pirmo lēdiju, bet kura pēdējos četrus gadus ir spēcinājusi Latvijas un ASV attiecības valsts sekretāres amatā,” teica S.Āboltiņa.

„Hilarija Klintone mūs visus patiesi iedvesmoja jau 1996.gadā Prāgā, kad runāja par vērtību kopienu un nepieciešamību paplašināt NATO. Atbalsts demokrātijai, cīņa par cilvēktiesībām un demokrātijas vērtībām ir bijusi viņas darbības pamatā,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka to ASV valsts sekretāre apliecināja arī savā nesenajā vizītē Latvijā. „Kopā ar Hilariju Klintoni piedaloties ceremonijā par godu ielas, uz kuras atrodas jaunā ASV vēstniecība Latvijā, pārdēvēšanai Samnera Velsa vārdā, uzsvērām Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politiku un pārliecības pilnu personību nozīmi vēsturē. Mēs runājam par vērtībām un cilvēkiem, kas nekādos apstākļos nav gatavi tās nodot,” klātesošajiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka Hilarija un Bils Klintoni šo Latvijas sabiedrības cieņas balvu pieņems ar pateicību un kā zīmi tām izaugsmes iespējām, ko sniedz Latvijas un ASV sadarbība un partnerība.

 

Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632115403172/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=JrHyd7wLl6I&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt