Sporta apakškomisija: jāsakārto valsts mērķdotāciju plūsma interešu izglītībai

(27.11.2012.)

Lielajām pašvaldībām, kuras spēj nodrošināt interešu izglītību, jāsedz izdevumi arī par pašvaldībā nedeklarētajiem bērniem. Situācija, ka valsts mērķdotācija pašvaldībām netiek aprēķināta pēc tā, cik bērnu tajās faktiski izmanto sporta, mūzikas vai mākslas infrastruktūru, nav pieņemama, un šis jautājums ir jārisina. To uzsvēra Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti pirmdien, 26.novembrī, pēc tikšanās ar Valmieras pilsētas domes pārstāvjiem.

„Kaut arī valsts līdzfinansē sporta infrastruktūras attīstību, ne tikai Valmierā, bet visā Latvijā ir pārāk maz sporta objektu. Sevišķi būtiski ir ieguldīt bērnu un jaunatnes sportā. Divas sporta stundas nedēļā vispārizglītojošās skolās nenodrošina vispusīgu bērnu attīstību. Lai mūsu valsts bērni augtu veseli un aktīvi, katram bērnam jābūt nodrošinātai iespējai ārpus skolas regulāri nodarboties ar vismaz vienu sporta veidu,” uzsvēra Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klemenjtevs.

Apakškomisijas deputāte Inga Vanaga ierosināja pašvaldībām slēgt līgumus, lai savstarpēji atrisinātu finansējuma pārdales jautājumu, jo pašreiz valsts dotācijas mērķis sevi neattaisno. Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Inesis Boķis atzina, ka šāda nekorekta situācija pastāv vairākās pašvaldībās, tomēr Valmiera lepojas ar visiem profesionālajiem sportistiem, kas pilsētā trenējušies, un Valmiera nevar atteikt kaimiņu pašvaldību bērniem Valmierā nodarboties ar sportu.

Valmieras sporta infrastruktūra tiek pastāvīgi noslogota, cilvēki nodarbojas ar dažādiem sporta veidiem, un šīs iespējas nodrošināšana ir Valmieras pilsētas pašvaldības prioritāte. Tādēļ pašvaldība sporta nozares resursus koncentrē visu sporta veidu infrastruktūras uzturēšanai, nevis atsevišķu sporta veidu objektu rekonstrukcijai, sacīja Valmieras domes izpilddirektors Jānis Baiks, atbildot uz Sporta apakškomisijas priekšsēdētāja jautājumu par nepieciešamajiem uzlabojumiem sporta nozares attīstībai.

Diskutējot par profesionālo sportu Valmierā, Kultūras centra direktora vietnieks Toms Upners sacīja, ka par Valmieras sporta nozares attīstību liecina pilsētas sportistu augstie sasniegumi Olimpiskajās spēlēs, kā arī pasaules līmeņa sacensībās. Valmieras pašvaldība finansiāli atbalsta jaunos profesionālos sportistus, gadā piešķirot vismaz 500 latu lielu finansējumu, savukārt Olimpiskās vienības sportisti tiek nodrošināti ar sportam nepieciešamajiem pakalpojumiem, aprīkojumu un pieeju infrastruktūrai. Tāpat profesionālās sporta skolas var pretendēt uz pašvaldības dotāciju.

Atbildot uz I.Klementjeva jautājumu par sporta veterānu kustību Valmierā, I.Boķis sacīja, ka atsevišķas sporta veterānu organizācijas nav, taču tiek organizētas veterānu sacensības un sporta spēles, kurās piedalās veterāni no visas Latvijas un arī kaimiņvalstīm.

Sporta apakškomisijas deputāti Valmierā aplūkoja arī Jāņa Daliņa stadionu un SPA Rehabilitācijas centru, Valmieras Bērnu sporta skolu un tās peldbaseinu, kā arī apmeklēja Vidzemes Olimpisko centru.

Tāpat Sporta apakškomisijas deputāti aizvadīja draudzības spēli telpu futbolā  ar Valmieras domes pārstāvjiem. Saeimas deputātu un Valmieras domes pārstāvju futbola spēle beidzās ar neizšķirtu rezultātu 5:5.

Sporta apakškomisijas deputāti 26.novembrī apmeklēja Valmieru, lai klātienē iepazītos ar sporta nozares attīstību un organizāciju reģionu pašvaldībās un aplūkotu vietējo sporta infrastruktūru.


Foto no izbraukuma sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632109842626/with/8222131626/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt