Baltijas Asamblejas prioritātes 2013.gadā – ekonomikas attīstības veicināšana, saskaņota pieeja attīstības sadarbības jomā, enerģētika un transports

(09.11.2012.)

Baltijas Asamblejas (BA) 2013.gada prioritātes būs konkurētspējīgas un inovatīvas Baltijas valstu ekonomikas attīstības veicināšana, Baltijas valstu pieeju saskaņošana attīstības sadarbības jomā, izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus, kā arī enerģētika un transports. Par to Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notikušajā BA 31.sesijā, pieņemot nobeiguma dokumentu, vienojās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši. 

Tāpat parlamentārieši noteica BA un Baltijas Ministru padomes turpmākās sadarbības prioritātes 2013.gadā. Parlamentu un valdību kopīgajā sadarbībā nākamgad prioritāra būs konkurētspējas un uzņēmējdarbības vides uzlabošana Baltijas reģionā, enerģētika, transports un infrastruktūra, kā arī sadarbības nostiprināšana ar Ziemeļvalstīm.

2013. gadā Baltijas Asamblejas prezidējošās valsts funkcijas pārņems Latvija. Par BA prezidentu uz gadu šodien tika ievēlēts Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Vējonis. „Baltijas Asambleja ir viens no spēcīgākajiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas sadarbības instrumentiem. Latvija savas prezidentūras laikā Baltijas Asamblejā un Baltijas Ministru padomē ievēros Baltijas valstu kopīgās intereses un politiku. Darīsim visu iespējamo, lai pie viena galda pulcētu parlamentu, valdību, uzņēmumu un nevalstisko organizāciju vadītājus un tādējādi veicinātu virzību uz galveno mērķi – ilgtspējīgu, pārticīgu un konkurētspējīgu Baltijas jūras reģionu,” uzsvēra R.Vējonis.

BA dalībnieki nolēma, ka nākamā asamblejas sesija notiks 2013.gada 28.-29.novembrī Rīgā.

Viļņā parlamentārieši pieņēma arī paziņojumu par gaidāmajām Baltijas valstu prezidentūrām Eiropas Savienības Padomē, kurā uzsvērta nepieciešamība mainīt tradicionālo priekšstatu par sevi kā par mazām valstīm bez ievērojamas politiskās un ekonomiskās ietekmes, Baltijas valstīm savas prezidentūras vajadzētu efektīvi un stratēģiski izmantot kopīgai rīcībai parlamentu, valdību un nevalstiskā sektora līmenī, uzskata sesijas delegāti. „Vairumā jautājumu mūsu intereses sakrīt, un aktīvāka rīcība noteikti vainagosies ar panākumiem Eiropas Savienības Padomes prezidentūras nodrošināšanā,” teikts BA paziņojumā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā tiek risināti Baltijas Asamblejas dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631962056489/with/8169300744/

Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde