Saeimas deputāti Viļņā piedalīsies Baltijas Asamblejas 31.sesijā

(08.11.2012.)

Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvji no 9. līdz 10.novembrim uzturēsies Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, kur piedalīsies Baltijas Asamblejas (BA) 31.sesijā.

Sesijas darbā iesaistīsies arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma), Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētāja Irena Degutiene (Irena Degutienė), Ziemeļu Padomes prezidents Kimmo Sasi (Kimmo Sasi), Beniluksa parlamenta prezidents Džeks Biskops (Jack Biskop), kā arī citas amatpersonas.

Latvijas delegāciju vadīs Raimonds Vējonis (ZZS), un uz Viļņu dosies arī delegācijas locekļi Jānis Ādamsons (SC), Kārlis Eņģelis (ZRP), Atis Lejiņš (Vienotība), Vitālijs Orlovs (SC), Jānis Reirs (Vienotība), Ivans Ribakovs (SC), Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) un Jānis Vucāns (ZZS).

Triju Baltijas valstu parlamentārieši Viļņā iecerējuši runāt par Baltijas valstu sadarbību un nepieciešamajiem mehānismiem finanšu tirgus regulēšanas un uzraudzības jomā. Tāpat parlamentāriešu sanāksmes dienas kārtībā būs jautājums, kas saistīts ar visām trim Baltijas valstīm kopīgo ārējo ekonomikas politiku, kā arī investīciju un veselības aprūpes projektu attīstību.

Asamblejas ietvaros plānotas arī vairāku komiteju sēdes. Parlamentārieši strādās BA Budžeta un kontroles komitejā, Izglītības, zinātnes un kultūras komitejā, Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejā, Tieslietu un drošības komitejā, kā arī Labklājības komitejā.

Sesijas ietvaros tiks pasniegta arī ikgadējā Baltijas Asamblejas balva. BA balvu literatūrā šogad saņems prozaiķis Aivars Kļavis par tetraloģiju „Viņpus vārtiem”. BA balva mākslā tiks piešķirta mākslinieku grupai „Visual solutions” no Igaunijas par mākslinieciskajiem sasniegumiem, kas veicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas telpas apvienošanu vienotā diskusiju forumā. Balvu par sasniegumiem zinātnē saņems profesors Aļģis Petrs-Piskarsks (Algis Petras-Piskarskas) no Lietuvas par progresīviem lāzerfizikas un nelineārās optikas pētījumiem, inovatīvu lāzerinstrumentu izstrādi un auglīgu starptautisko sadarbību Eiropas un pasaules mērogā. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.
 
Sesijas noslēgumā paredzēts pieņemt BA 31.sesijas Nobeiguma dokumentu, rezolūciju, kā arī ievēlēt BA prezidentu, viceprezidentu un komiteju vadību nākamajam gadam.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā tiek risināti Baltijas Asamblejas dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt