Konferences „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas” materiāli

(07.11.2012.)

Atzīmējot 90 gadus kopš Satversmes spēkā stāšanās un pirmās Saeimas sanākšanas, Saeima 7.novembrī organizēja starptautisku konferenci „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas”.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Konferencē piedalījās Saeimas deputāti,  akadēmiskās jomas pārstāvji un tieslietu nozares profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm.

Par parlamentārisma izveidošanos Latvijā klātesošos uzrunāja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, bet Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs Jundzis sniedza ieskatu parlamentārisma tradīcijās un tiesiskās sistēmas atjaunošanā Latvijā. Rīgas Stradiņa universitātes docents Valters Ščerbinskis atskatījās uz Latvijas minoritāšu pārstāvību parlamentā starpkaru periodā, savukārt Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ijabs vērtēja mūsdienu Latvijas parlamentāro sistēmu un tā iespējas. Savukārt Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars piedāvāja skatījumu parlamenta sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

Lietuvas Konstitucionālās tiesas tiesnese Toma Birmontiene (Toma Birmontiene) dalījās Lietuvas pieredzē impīčmenta procedūras īstenošanā, kas amatpersonām tiek piemērota par konstitūcijas laušanu. Savukārt Belostokas universitātes (Polija) docētājs Kšištofs Prokops (Krzystof Prokop) sniedza ieskatu, kādi uzlabojumi parlamentārajā sistēmā nepieciešami, lai novērstu, piemēram, biežas valdību maiņas un nestabilu parlamentāro vairākumu.

Āboltiņa, atzīmējot parlamenta un konstitūcijas deviņdesmitgadi: Satversme ir neatņemama un nozīmīga mūsu tiesiskās kultūras vērtība

Programma

Valtera Ščerbinska prezentācija

Ivara Ījaba prezentācija

Diskusijas pirmās daļas video ieraksts

Diskusijas otrās daļas video ieraksts

Video sižets

Foto

 

Izmantojot foto un video materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Piektdien, 29.martā