Juridiskā komisija: Uzņēmumu reģistrs varēs administratīvi sodīt personas par normatīvo aktu pārkāpumiem

(23.10.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 23.oktobrī, otrajā lasījumā izskatīšanai Saeimā atbalstīja grozījumus likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”. Grozījumi paplašina Uzņēmumu reģistra (UR) kompetenci, nosakot, ka UR ir tiesības piemērot administratīvo sodu par ziņu un dokumentu nesniegšanu, kā arī par citiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Grozījumi paredz UR iespēju sodīt personas, kuras neievēro normatīvo aktu prasības un nodara kaitējumu komercdarbības videi. Piemēram, UR administratīvās pārkāpuma lietas ietvaros būs tiesīgs uzlikt naudas sodu komersantam par normatīvajos aktos noteikto ziņu vai dokumentu neiesniegšanu vai iesniegšanu pēc noteiktā termiņa.

Kā norāda likumprojekta autori, administratīvās sodīšanas funkcijas nodošana UR ne tikai efektivizēs sankciju piemērošanas mehānismu, bet arī mazinās tiesu noslodzi. Pašlaik šādas administratīvo pārkāpumu lietas izskata un lēmumu par soda uzlikšanu pieņem rajona (pilsētas) tiesa.

Grozījumi nosaka kārtību, kā UR nodrošina tāda kriminālprocesā vai administratīvā pārkāpuma procesā pieņemta nolēmuma izpildi, ar kuru personai ir atņemtas tiesības veikt komercdarbību vai arī ieņemt noteiktus amatus.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī