Saeima ceturtdien konceptuāli lems par jauno Pievienotās vērtības nodokļa likumprojektu

(26.09.2012.)

Saeima ceturtdien, 27.septembrī, lems par konceptuālu atbalstu jaunajam Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumprojektam, kas, neparedzot izmaiņas līdzšinējā nodokļu politikā, redakcionāli uzlabos un pilnveidos esošā likuma normas. Likumprojektā arī iekļauts regulējums, lai sekmētu nodokļa administrēšanu un mazinātu administratīvo slogu nodokļa maksātājiem.

Tāpat Saeima konceptuāli lems par jaunu Iekšējā audita likumprojektu, kas paredz ieviest obligātu iekšējo auditoru sertificēšanu. Likumprojektā precizēti vairāki likuma termini un pilnveidotas pantu redakcijas, tostarp atbilstoši profesionālās prakses starptautiskajiem standartiem precizēta iekšējā audita definīcija.

Rītdien Saeimā otrajā galīgajā lasījumā izskatāmie grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām” nosaka, ka turpmāk komersantam vairs nebūs jāmaksā valsts nodeva par atļauju tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem. Tādējādi, atsakoties no šādām atļaujām, tiks samazināts administratīvais slogs, ņemot vērā, ka komersants Pārtikas un veterinārajā dienestā tiek reģistrēts tikai tad, ja uzņēmums atbilst noteiktām prasībām.
Ar pirmajā lasījumā izskatāmajiem grozījumiem likumā „Par nodokļiem un nodevām” nodokļu likumdošanā paredzēts ieviest vispārējās pretizvairīšanās normas, noteikt, ka nodokļu administrācija saistībā ar administratīvo pārkāpumu būs tiesīga aprēķināt papildu nodokļu maksājumu arī bez nodokļu revīzijas, kā arī izveidot publiski pieejamu nodokļu maksātāju un nodokļu parādnieku datu bāzi. Savukārt tiesības nodokļu administrācijai sastādīt protokolus par administratīvajiem pārkāpumiem paredz grozījumi Valsts ieņēmumu dienesta likumā.

Saeima rītdien pirmajā lasījumā lems arī par grozījumiem Finanšu instrumentu tirgus likumā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas paredz pasākumus, lai nodrošinātu FKTK uzņemšanu Starptautiskajā vērtspapīru komisiju organizācijā, kā arī tiesības FKTK pieprasīt informāciju no personām par iespējamiem pārkāpumiem finanšu jomā.

Ceturtdienas sēdē Saeima lems par trim Ministru kabineta iesniegtajiem likumprojektiem, kas paredz līdz 2035.gada 31.decembrim pagarināt termiņu, kādā licencētas kapitālsabiedrības un brīvostas pārvaldes ir tiesīgas veiktajiem ieguldījumiem piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus, tostarp Liepājas un Rēzeknes speciālajās ekonomiskajās zonās. Tas nepieciešams, lai pilnvērtīgi izmantotu likumā noteiktos atvieglojumus un piesaistītu pietiekami daudz jaunu investīciju, kas nebija iespējams ekonomiskās krīzes apstākļos.

Tāpat Saeima lems par grozījumu Gada pārskatu likumā nodošanu komisijām, kas paredz papildu atvieglojumus un atbrīvojumus mikrouzņēmumiem bilances sagatavošanā, un par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz iespēju uzņēmējiem, kuri vienojušies ar nodokļu administrāciju par nodokļu parāda atmaksu, piedalīties valsts iepirkumos.

Kopumā 27.septembra Saeimas sēdē iekļauti 22 jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt