Atvērto durvju dienā Saeimā būs aplūkojamas vairākas tematiskās izstādes

(28.09.2012.)

Lai klātienē aplūkotu Saeimas namu, iepazītu tā arhitektūru un vēsturi, kā arī vairāk uzzinātu par deputātu ikdienas darbu, jau vairāk nekā 2000 cilvēku pieteikušies dalībai Saeimas Atvērto durvju dienā, kas notiks šo piektdien, 28.septembrī. Vislielāko interesi par Saeimas apmeklējumu izrādījušas Latvijas mācību iestādes.

Šogad Saeimā būs aplūkojamas vairākas tematiskās izstādes. Digitālā fotoizstāde „Deputāts deputāta acīm” ļaus gūt priekšstatu, kā Saeimas deputātus redz nevis profesionāli fotogrāfi, bet gan pašu kolēģi deputātu Ingmāra Čaklā, Janīnas Kursītes-Pakules un Vladimira Nikonova Saeimas namā uzņemtajās fotogrāfijas.

Savukārt izstādē „Saeimas apbalvojumi sportā” varēs apskatīt apbalvojumus, ko izcīnījušas Saeimas sporta komandas.

Atvērto durvju dienas laikā ikviens parlamenta viesis Informācijas apmaiņas tirdziņā no Saeimas sadarbības organizācijām varēs uzzināt, kā aktīvāk līdzdarboties likumdošanas procesā un sekot līdzi deputātu darbam Saeimā, kā arī piedāvāt savus priekšlikumus sadarbības uzlabošanai. Savukārt skolēni un studenti varēs vairāk uzzināt par projektu „Jauniešu Saeima” – bijušie Jauniešu Saeimas deputāti dalīsies iespaidos un pieredzē, kā aizstāvējuši savu viedokli no parlamenta tribīnes un kopīgi strādājuši Jauniešu Saeimas komisijās. Tāpat Informācijas tirdziņā varēs uzzināt par skolu programmu „Iepazīsti Saeimu”, kuras ietvaros Saeimas deputāti dodas uz Latvijas skolām, lai interaktīvā veidā jauniešiem palīdzētu izprast parlamenta darbu.

Dodoties ekskursijā pa Saeimas namu, interesenti varēs apmeklēt Saeimas sēžu zāli, kurā katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm, un Sarkano zāli, kurā notiek Saeimas Prezidija sēdes un konferences, kā arī aplūkot reprezentācijas telpas un Dāvanu zālē izvietotās ārvalstu delegāciju dāvanas Latvijas parlamentam.

Saeimas viesiem šogad būs iespēja vērot arī Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas oficiālo sarokošanos un kopīgo fotografēšanos ar Nīderlandes vēstnieku plkst.11.00.

Ikviens parlamenta Atvērto durvju dienu dalībnieks, piedaloties konkursā, varēs pārbaudīt savu vērību un zināšanas par ekskursijas laikā iepazīto Saeimas nama arhitektūru un interjeru.

Saeimas nams 28.septembrī apmeklētājiem būs atvērts no plkst.10.00 līdz 18.00, un interesenti aicināti ierasties gan grupās, gan individuāli.  Ņemot vērā, ka Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, priekšroka būs tiem, kuri savu apmeklējumu būs pieteikuši iepriekš, nosūtot personas datus (vārdu, uzvārdu, personas kodu un tālruņa numuru) uz e-pastu info@saeima.lv, un saņēmuši apstiprinājumu.

Iepriekš reģistrētos apmeklētājus (grupas un individuālos) apstiprinātajā laikā aicinām ierasties Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Ar grupu apmeklējuma grafiku var iepazīties šeit.

Pārējos interesentus aicinām ierasties Saeimas namā, Jēkaba ielā 11, laikā no plkst.10.00 līdz 18.00. Šiem apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt Saeimu rindas kārtībā.

Atvērto durvju diena Saeimā notiks jau piekto reizi, un interesentu skaits katru gadu pieaug. 2009.gadā šajā dienā Saeimā viesojās apmēram 1800 cilvēku, bet 2010.gadā un 2011.gadā - vairāk nekā 2000 interesentu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt