Saeima pieņem Publisko iepirkumu likuma grozījumus, kas mazinās administratīvo slogu uzņēmējiem

(21.06.2012.)

Saeima ceturtdien, 21.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas palielinās publisko iepirkumu pieejamību maziem un vidējiem uzņēmumiem un samazinās administratīvo slogu uzņēmējiem.

Likuma grozījumi būtiski samazina depozīta summu, kas jāiemaksā iepirkuma konkursa pretendentam – tā būs līdz diviem procentiem no līguma summas iepriekšējo piecu procentu vietā.

Grozījumi paredz samazināt administratīvo slogu uzņēmējiem, piemēram, valsts iestādes izziņas par konkursa pretendentu – vai viņam nav nodokļu parādu, nav maksātnespējīgs vai neatrodas likvidācijas procesā - iegūst savstarpēji, nevis pieprasot uzņēmējam. Ministru kabinetam jānodrošina, lai no 2014.gada 1.janvāra informācija iepirkuma konkursa pasūtītājam ir pieejama publiskajās datu bāzēs vai tiešsaistē kompetento iestāžu informācijas sistēmās.

„Darbs pie Publisko iepirkumu likuma grozījumiem bija apjomīgs, komisijā tika iesniegti vairāk nekā simts priekšlikumu, un darba grupa ar to strādāja vairākus mēnešus. Jaunā likuma redakcija veicinās konkurenci un apgrūtinās iespēju negodprātīgiem ierēdņiem organizēt vienam pretendentam paredzētus konkursus,” uzsver Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Izmaiņas paredz tiesības un atbildību apakšuzņēmējiem, ja būvdarbu iepirkumā izraudzītais pretendents ir paredzējis apakšuzņēmējam izpildei nodot iepirkuma līguma daļu. Grozījumi nosaka – pretendents un apakšuzņēmējs iepirkuma līgumu vai vispārējo vienošanos slēdz kā piegādātāju apvienība, nosakot katra dalībnieka atbildību.

Tāpat grozījumi precizē likuma terminus un papildina izņēmumus, kad pasūtītājs var iepirkumu neveikt.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem