Saeimas Budžeta komisija mudina iedzīvotājus izmantot atlikušās dienas „nulles deklarāciju” iesniegšanai

(29.05.2012.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti otrdien, 29.maijā, iepazīstoties ar fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas gaitu, atzinīgi vērtēja Valsts ieņēmuma dienesta (VID) paveikto un pauda cerību, ka iedzīvotāji aktīvi izmantos atlikušās dienas, lai VID iesniegtu deklarācijas.

„Šodienas sēdē konstatējām, ka Valsts ieņēmumu dienests pietiekami aktīvi informējis par nepieciešamību iesniegt nulles deklarācijas, un arī iedzīvotāji bijuši samērā aktīvi, it īpaši pēdējās nedēļās. Tomēr aicinu tos iedzīvotājus, kuriem jāiesniedz deklarācijas, to izdarīt jau tagad, neatliekot līdz pēdējam brīdim 1.jūnijā,” norāda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Komisijas priekšsēdētājs atgādina, ka likumā dots trīs mēnešu periods, kura laikā iedzīvotāji pēc deklarāciju iesniegšanas varēs precizēt norādīto informāciju, ja tas būs nepieciešams. „Tomēr būtiski atcerēties „nulles deklarāciju” ieviešanas galveno mērķi – skaidras atskaites līnijas novilkšanu, tā mudinot turpmāk godīgi maksāt nodokļus,” pauž J.Reirs.

Kā komisijas sēdē noskaidroja deputāti, līdz šim savu mantisko stāvokli deklarējuši jau 60 358 iedzīvotāji, un pēdējā laikā deklarāciju iesniedzēju aktivitāte būtiski palielinājusies. VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bahanovska prognozēja, ka līdz 1.jūnijam tiks sasniegts iepriekš minētais 70 tūkstošu deklarāciju iesniedzēju skaits. Deklarāciju iesniedzēji deklarējuši 589 644 latu lielus iepriekš nedeklarētus ienākumus, par kuriem aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa 88 437 latu apmērā. Visvairāk deklarāciju iesniegts lielākajās un ekonomiski aktīvākajās pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Jūrmalā, Ogrē, Daugavpilī, Valmierā, Ventspilī. 

Informējot par „nulles deklarāciju” iesniegšanu, VID pavisam sniedzis vairāk nekā 57 tūkstošus konsultāciju, sēdē darīja zināmu I.Bahanovska. Visvairāk atbilžu uz iedzīvotāju jautājumiem sniegts klātienē VID klientu apkalpošanas centros, tāpat daudz atbilžu sniegts pa informatīvo tālruni. Liela iedzīvotāju interese bijusi par speciāli izveidoto interneta lapu www.VIDsakumdeklaracija.lv, kurai līdz šim bijuši 65 tūkstoši unikālo apmeklētāju, tostarp liels skaits apmeklējumu arī no Apvienotās Karalistes, Īrijas, Norvēģijas, Vācijas, ASV, Zviedrijas un citām valstīm. 

Saeima pagājušā gada 1.decembrī pieņēma Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas nosaka pienākumu fiziskām personām no šī gada 1.marta līdz 1.jūnijam deklarēt savu mantisko stāvokli, kāds tai bija 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00.

Mantiskais stāvoklis jādeklarē, ja persona nav nostiprinājusi īpašumtiesības uz Latvijā vai ārvalstīs iegādātu nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Tāpat fiziskām personām jādeklarē skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērstpapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Mantas deklarēšana neattiecas uz īpašumiem, kuri jau ir reģistrēti valsts reģistros.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī