Inga Bite, atklājot Krievu kultūras dienas: Latvijas kultūras bagātība ir dažādībā

(24.05.2012.)

Kultūra ir jāuztver kā potenciāls resurss. Kultūra ir bagātība, no kuras ieguvēji būs gan sabiedrība kopumā, gan katrs individuāli. Tā ir instruments, kas palīdz dažādām tautām atrast saskares punktus un veidot tiltus starp kultūrām, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite, trešdien, 23.maijā, Lielajā ģildē atklājot Krievu kultūras dienas.

„Latvijas valsts tika veidota un atjaunota kā demokrātiska valsts, kas, sargājot latviešu valodu un kultūru, garantē arī citām tautām iespējas kopt un attīstīt savu valodu un kultūru. Šīs tiesības un iespējas tiks saglabātas arī turpmāk,” klātesošajiem apliecināja Saeimas priekšsēdētajas biedre. „Latvieši un krievi, kā arī citas mazākumtautības Latvijā ir dzīvojušas gadu simteņiem. Mēs esam viens otru labi iepazinuši un savstarpēji mijiedarbojušies, kā arī papildinājuši viens otru. Faktiski mēs esam dzīvojuši arī kopīgā kultūras telpā, kas mums dod unikālas priekšrocības vieglāk saprasties.”

I.Bite uzsvēra, ka krievu kultūras dienu tradīcija, kas tika atjaunota pagājušajā gadā, bet savulaik izveidota 1925.gadā pati par sevi jau ir kļuvusi par kultūras sastāvdaļu; par vērtību, kuru nepieciešams saglabāt, lolot un attīstīt.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka Krievu kultūras dienas var piedāvāt Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem tik bagātīgu un piesātinātu kultūras programmu – sākot no izstādēm, koncertiem, priekšnesumiem, un beidzot ar konferencēm un reģionālās programmas pasākumiem: „Ticu, ka Kultūras dienu plašajā programmā katrs varēs atrast kādu interesējošu tēmu, lai baudītu mākslu vai paplašinātu savas zināšanas par Latvijas valsts bagātību - daudzveidīgo kultūru un personībām.”

I.Bite uzsvēra, ka kultūras cilvēk imāk savā starpā atrast kopīgu valodu un spēj parādīt piemēru politiķiem. „Mākslas un kultūras valoda ir īpaša, tajā mūs vienlaicīgi uzrunā mūsu pagātne, tagadne un nākotne,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Viņa piebilda, ka kultūra ir tā vērtība, kas tiek nodota paaudžu paaudzēs. Tai ir arī audzinoša loma, kas saistīta arī zināmu pārliecību un uzvedības normu kopumu, tā veido kopīgo vērtību izpratni.

Noslēdzot uzrunu, I.Bite novēlēja,lai kultūra vienmēr un uz visiem laikiem būtu tā, kas vieno, nevis šķeļ sabiedrību: „Mēs kopīgi varam celt šo valsti, bagātināt un padarīt to labāku. Tādēļ gribu uzsvērt arī augstas atbildības pienākuma nozīmi visiem tiem, kuri veicina, veido un atbalsta kultūru,”sacīja I.Bite.

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde