Piedāvā jaunu vēlēšanu finansējuma modeli gadījumos, ja vienlaikus norisināsies divas vēlēšanas

(17.04.2012.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 17.aprīlī, atbalstīja izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā likuma grozījumus, kas paredz noteikt solidāru finansiālo atbildību par vēlēšanu organizēšanu starp valsts un pašvaldībām gadījumos, ja vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām notiks arī Saeimas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana.

Ja Saeimas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiks vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām, atlīdzība vēlēšanu un iecirkņu komisijām tiks finansēta no valsts budžeta, savukārt izdevumi vēlēšanu norisei nepieciešamo preču un pakalpojumu iegādei (transporta, sakaru izdevumi, kancelejas preču iegāde, ēdināšanas izdevumi, telpu nomas un uzturēšanas izdevumi) tiks finansēti no republikas pilsētas vai novada budžeta.

Kā norāda likumprojekta autori, tajā noteiktais finansēšanas modelis skaidri un solidāri nosaka vēlēšanu norisei nepieciešamos finansējuma avotus, tādējādi veicinot finanšu līdzekļu izlietojuma caurskatāmību un izsekojamību. Pašlaik nav noteikta kārtība, kā nošķirt un uzskaitīt valsts un pašvaldību budžetu izdevumus gadījumos, kad vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām notiek arī citas vēlēšanas vai tautas nobalošana.

Lai mazinātu finansiālo slogu uz valsts un pašvaldību budžetiem, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija tālākai izskatīšanai Saeimā virzīja arī grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka vēlētāji ar kandidātu sarakstiem vēlēšanu iecirkņos varēs iepazīties piecas dienas pirms vēlēšanām tagadējo 10 dienu vietā. Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā esošā informācija, cilvēku atsaucība šajās dienās ir neliela, līdz ar to dienu skaita samazināšana ļaus ietaupīt un racionāli izmantot gan pašvaldību, gan valsts budžetu līdzekļus.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem