Solvita Āboltiņa: Latvijai ir jāpievienojas Eiropas attīstību virzošajiem spēkiem

(26.03.2012.)
VideoGalerija

„Laikā, kad Eiropā vēl diskutēja par nepieciešamo finanšu disciplīnu, Latvija jau bija daudz paveikusi nacionālajā līmenī, lai pārvarētu ekonomikas un finanšu krīzi, kļūstot par paraugu citām valstīm. Mūsu mērķis pašlaik ir pievienoties Eiropas attīstību virzošajiem spēkiem. Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāju šā gada 2.martā parakstītais fiskālās disciplīnas līgums ir būtisks šo izmaiņu priekšnosacījums, tāpēc ceru, ka tā ratifikācija Saeimā noritēs raiti, jo skar Latvijas nacionālās intereses ilgtermiņā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 26.martā, Saeimā atklājot starptautisko konferenci „Kā salaulāt fiskālo disciplīnu un izaugsmi?”.

„Fiskālās disciplīnas līgums ir svarīgs visai globālajai ekonomikas un finanšu stabilitātei. Tas ir nozīmīgs gan visai Eiropai, gan Latvijai, īpaši ņemot vērā, ka Latvija ir apņēmusies 2014.gadā pievienoties eiro zonai,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Uzrunājot konferences dalībniekus un viesus, Saeimas priekšsēdētāja aicināja kopīgi pārdomāt iespējas, kā apvienot stabilitāti ar attīstību, bet gudru piesardzību – ar inovatīvu nākotnes redzējumu.

„Pašlaik, kad Latvijas ekonomika atgūstas, uzlabojas makroekonomiskie rādītāji, aug eksports un labvēlīgāka ir arī starptautiskā finanšu un ekonomiskā vide, Latvijai ir laiks pāriet nākamajā ekonomiskās attīstības līmenī un uzņemt strauju attīstību. Pat vēl vairāk – mūsu 2014. 2020. gada nacionālās attīstības vadmotīvs ir „ekonomikas uzrāviens”. Un tieši šādai domai būs jāvalda, lemjot par nākamā gada valsts budžetu,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Turpinot ievērot stingru finanšu disciplīnu, ir jādomā arī par reformām un konkrētiem stimuliem, kā uzlabot demogrāfisko situāciju, veicināt konkurētspēju, nodrošināt ekonomikas augšupeju un ilgtspējīgu izaugsmi, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja jau par tradīciju kļuvušās Baltijas valstu un Polijas parlamentu pārstāvju sanāksmes – šādas tikšanās sniedz iespēju saskaņot pozīcijas, veiksmīgāk aizstāvēt savas nacionālās pozīcijas konkrētās nozarēs, apmainīties ar informāciju par būtiskākajiem Eiropas Savienības (ES) jautājumiem, tai skaitā par pašreiz aktuālo ES daudzgadu finanšu perspektīvu. S.Āboltiņa arī akcentēja, ka, Latvijai gatavojoties ES prezidentūrai, diskusijām par aktuālajiem ES jautājumiem parlamentārā līmenī ir jākļūst par regulāru praksi.

Ar mērķi arī Latvijā nodrošināt kvalitatīvu diskusiju par ES 25 dalībvalstu nesen parakstīto starpvalstu līgumu par ES fiskālo disciplīnu, 26.martā Saeimā notika starptautiska konference „Kā salaulāt fiskālo disciplīnu ar izaugsmi?”. Diskusijā piedalījās augsta līmeņa politiķi no Baltijas valstu un Polijas parlamentiem, Eiropas Parlamenta, kā arī ekonomisti un politologi, kuri modelēja ES ekonomikas tālākas izaugsmes scenārijus.

Video no konferences uzrunas: https://www.youtube.com/watch?v=MJ71F4ny-cg&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629305848926/with/6870836540/

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī