Juridiskā komisija otrajā lasījumā atbalsta oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanu

(13.03.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 13.martā, izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja Oficiālo publikāciju likumu, kas paredz ieviest elektronisko oficiālo publikāciju un likumus un citus ārējos normatīvos aktus publicēt elektroniski. Līdz ar to paredzēts atteikties no oficiālā laikraksta „Latvijas Vēstnesis” izdošanas papīra formātā. Tas palīdzēs ietaupīt vairāk nekā ceturto daļu no līdzekļiem, kas patlaban nepieciešami oficiālās publikācijas nodrošināšanai.

Oficiālais elektroniskais izdevums interneta vietnē www.vestnesis.lv būs pieejams no 2012.gada 1.jūlija, bet vēl pus gadu – līdz 2013.gada 1.janvārim – vienlaikus tiks nodrošināta arī oficiālā publikācija papīra formā  laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Pārejas periods nepieciešams, lai nodrošinātu iespēju pārliecināties par publikācijas drošību, ērtību un uzticamību un, ja nepieciešams, novērst radušās problēmas.

Elektroniskajam izdevumam „Latvijas Vēstnesis” būs juridiski saistošs oficiālās publikācijas statuss. Tas būs pieejams bez maksas kā periodisks izdevums.

Savukārt normatīvo aktu konsolidētās versijas būs brīvi un bez maksas pieejamas interneta vietnē www.likumi.lv. Tajā pieejamajai informācijai gan nebūs oficiālās publikācijas statusa un tā nebūs juridiski saistoša. Lai izvairītos no novecojušu un vai neprecīzu normatīvo aktu redakciju publicēšanas, iestādes savās mājaslapās vairs nevarēs pārpublicēt tiesību aktu tekstus. Saskaņā ar jauno regulējumu no šim mājaslapām būs jāveido saites uz vietni www.likumi.lv, kur publicēta attiecīgā normatīvā akta aktuālā versija.

Likumprojekta autori norāda, ka oficiālā publikācija elektroniskajā formā būs lietotājam ērtāka un arī plašāk pieejama. Atsakoties no papīra formāta, tiesību akti oficiālajā elektroniskajā izdevumā tiks publicēti ne vēlāk kā divu darba dienu laikā. Atteikšanos no drukas versijas pamato salīdzinoši nelielais tās abonentu skaits, kas 2010.gadā bija sarucis līdz 510 abonentiem. Savukārt laikraksta neoficiālās elektroniskās versijas unikālo lietotāju skaits darba dienā pārsniedz 3500.

Elektronisko izdevumu izdos valsts aģentūra „Latvijas Vēstnesis”, kas Ministru kabinetam jāizveido līdz 2014.gada 1.janvārim. Līdz aģentūras izveidei tās uzdevumu izpildi nodrošinās valsts SIA „Latvijas Vēstnesis”.

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde