Cilvēktiesību komisija diskutē ar jaunievēlēto NEPLP par nozares aktualitātēm

(06.03.2012.)
Galerija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 6.martā, tikās ar jauno Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sastāvu. Tikšanās laikā deputāti interesējās par jaunievēlētās NEPLP paveikto un nākotnes plāniem, kā arī pārrunāja aktuālākos nozares jautājumus. Komisijas deputāti apliecināja parlamentāriešu atbalstu NEPLP darbam un vienojās par ciešu sadarbību.

„Esam sekojuši līdzi padomes darbam no tā, ko redzam masu medijos, un secinām, ka padome aktīvi ķērusies pie darba. Jūs nonācāt neapskaužamā situācijā, jo drīz pēc stāšanās amatā jums nācās saskarties ar virkni neatrisinātu problēmu,” atzina komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL/TB-LNNK).

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants informēja deputātus, ka padome ir jau tikusies ar nozares ekspertiem un mediju pārstāvjiem un ir noskaidrojusi aktuālākos jautājumus. Kā būtiskāko problēmu A.Dimants minēja nepilnības Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā un plašās padomei deleģētās kompetences, kuras nav iespējams pilnībā īstenot ierobežotās kapacitātes dēļ. Viņš akcentēja, ka mediju politiku veido tikai NEPLP, taču nav neviena sadarbības partnera, kas ar to nodarbotos arī valdības līmenī.

I.Mūrniece uzsvēra, ka ir svarīgi, lai valstī būtu institūcija, kura raugās uz mediju telpu kopumā. Viņa akcentēja, ka drīzāk būtu jāapsver padomes kapacitātes stiprināšanas iespējas.

Kā komisijas deputātus informēja NEPLP locekļi, padomes uzmanības lokā televīzijas nozarē būs tādi jautājumi kā MTG plānotā LNT pārpirkšana, reģionālo televīziju satura kvalitāte un apraides iespējas, kā arī sabiedriskās televīzijas uztveramība pierobežā. Būtiska problēma ir arī kabeļtelevīzijas operatoru piedāvāto televīzijas kanālu pakešu saturs. NEPLP locekļi uzsvēra, ka nepieciešami grozījumi likumā, kas ļautu kabeļtelevīziju klientiem pašiem izvēlēties kanālu sarakstu, jo pašreiz kabeļtelevīzijas operatori piedāvā klientiem vienīgi standartizētas televīzijas kanālu paketes. Kā norādīja NEPLP locekļi, šāda prakse rada atsevišķu svešvalodu pārākumu Latvijas informatīvajā telpā.

Savukārt radio nozarē būtisks ir Latvijas Radio 4 jautājums – tas ir plaši pieprasīts krievvalodīgo auditorijā un ir nozīmīgs sabiedrības integrācijas instruments, tādēļ ir būtiski nodrošināt tā satura kvalitāti.

Komisijas deputāts Ingmārs Čaklais (Vienotība) aicināja NEPLP pievērst lielāku lomu komunikācijai ar sabiedrību. Arī NEPLP locekļi atzina, ka sabiedrībā nav pietiekama izpratne par NEPLP funkcijām un to, kas ir sabiedriskā televīzija.

Tikšanās noslēgumā komisijas deputāti aicināja NEPLP vērsties komisijā ar priekšlikumiem un jaunām idejām elektronisko mediju jomā un turpināt kopīgi strādāt.

NEPLP pašreizējā sastāvā tika ievēlēta šā gada 2.februārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā