Ilmārs Latkovskis ar ārzemju latviešu garīdzniekiem pārrunā saiknes uzturēšanu ar Latviju

(16.02.2012.)

Ceturtdien, 16.februārī, Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis ar ārpus Latvijas esošo latviešu luterāņu draudžu pārstāvjiem pārrunāja tautiešu saiknes uzturēšanu ar dzimteni.

I.Latkovskis pastāstīja, ka viņa vadītā komisija jau drīzumā kļūs par Sabiedrības saliedētības komisiju un lielu darbu veltīs arī saiknes veidošanai ar latviešu diasporu, uzmanību pievēršot gan nesen izceļojušiem tautiešiem, gan trimdas latviešiem un viņu pēctečiem, kuri ārvalstīs dzīvo jau vairākās paaudzēs.

Ārzemju latviešu garīdzniecības pārstāvji, kas ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas Virsvaldes prezidija locekļi informēja, ka apvieno 70 mācītājus un mācītājas, kas apkalpo 115 draudzes. Draudzes iesaista lielu skaitu ārpus Latvijas dzīvojošo tautiešu un strādā, lai cilvēkus garīgi stiprinātu un uzturētu viņu kontaktus ar Latviju, pauda ārvalstīs dzīvojošo latviešu kopienas aktīva locekle Vera Rozīte.

„Mums ir kopīga rūpes par Latvijas tautu. Latvieši, kas izceļo tagad, latvietību novērtēs tad, kad tā vairs nebūs pašsaprotama,” teic Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis.

Lai politiķi savu darbu neskatītu tikai caur ekonomisko un juridisko skatupunktu, pagājušonedēļ Saeimas komisija kopīgi ar Valsts prezidentu rīkoja garīgo līderu diskusiju „Garīgā dimensija un politika”, skaidroja I.Latkovskis.

Komisijas priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka Saeimas darba kārtībā ir grozījumi Pilsonības likumā un tiek skatītas arī iespējas atļaut dubultpilsonību. Garīdzniecības pārstāvji apliecināja, ka ārzemju latviešiem šis ir ļoti būtisks jautājums. Optimistiski raugoties darbs pie izmaiņām Pilsonības likumā varētu noslēgties šovasar, pieļāva I.Latkovskis.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā