Saeimas Eiropas lietu komisija rīko diskusiju par jauno ES starpvalstu līgumu

(08.02.2012.)

Lai veicinātu izpratni par Eiropas Savienības (ES) 25 dalībvalstu nesen konceptuāli atbalstīto starpvalstu līgumu par ES fiskālo disciplīnu, piektdien, 10.februārī, ES mājā notiks diskusija „Starpvalstu līgums par Ekonomiskās un monetārās savienības stabilitāti, koordināciju un pārvaldību: tā saturs un nozīme”.

Diskusiju organizē Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Diskusijā plānots analizēt jaunā līguma politisko kontekstu, institucionālo nozīmi, līgumā paredzētos fiskālos instrumentus un ar to saistītos juridiskos aspektus.

Pasākumu atklās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Savukārt nozaru ekspertu viedokļus diskusijā pārstāvēs Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas Eiropas departamenta Vispārējo lietu nodaļas padomniece Alise Balode un Eiropas Savienības koordinācijas departamenta direktore Kristīne Našeniece, Tieslietu ministrijas Eiropas Savienības Tiesas departamenta direktors Inguss Kalniņš un Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta vecākais eksperts Nils Sakss.

Kā neatkarīgie eksperti diskusijā aicināti piedalīties sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētniece Dace Akule un „Nordea” bankas vecākais ekonomists Andris Strazds. Diskusiju vadīs Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Valdis Zagorskis.

Starpvalstu līgums par Ekonomiskās un monetārās savienības stabilitāti, koordināciju un pārvaldību paredz stiprināt fiskālo disciplīnu un uzlabot ekonomisko pārvaldību gan eiro zonā, gan tajās ES dalībvalstīs, kas izvēlēsies piemērot daļu līguma, neesot eirozonā. Latvija ir aktīvi piedalījusies līguma izstrādes procesā, un valdība paudusi gatavību virzīt jaunā līguma ratifikācijas procesu, jo saskata līguma ratifikācijas nozīmību gan visas Eiropas nākotnei, gan arī Latvijai.

Diskusija par jauno starpvalstu līgumu notiks piektdien, 10.februārī, plkst.11.00 ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, otrā stāva zālē. Dalībai diskusijā iespējams pieteikties, zvanot pa tālruni 67087394 vai rakstot uz e-pastu kristine.jeremjonoka@saeima.lv.

 

Programma

10:30 – 11:00 Reģistrācija un kafija

11:00 – 11:20 Ievadvārdi
                            Zanda Kalniņa-Lukaševica, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja
                            Viktors Makarovs, Parlamentārais sekretārs, Ārlietu ministrija 
                            Inna Šteinbuka, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja

11:20 – 12:20 Institūciju un ekspertu viedokļi par Līgumu
                            Alise Balode, Eiropas Savienības direkcijas Eiropas departamenta Vispārējo lietu nodaļas padomniece, Ārlietu ministrija
                            Kristīne Našeniece, Eiropas Savienības direkcijas Eiropas Savienības koordinācijas departamenta direktore, Ārlietu ministrija
                            Dace Akule, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētniece
                            Nils Sakss, Fiskālās politikas departamenta vecākais eksperts, Finanšu ministrija
                           Andris Strazds, „Nordea bankas” vecākais ekonomists
                           Inguss Kalniņš, Eiropas Savienības Tiesas departamenta direktors, Tieslietu  ministrija

12:20 – 13:20 Diskusija un jautājumi 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt