Deputāti: nepieciešama ciešāka sadarbība ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru

(08.02.2012.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 8.februārī, tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministru Edmundu Sprūdžu, pārrunāja iespēju uzlabot pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu, kā arī pašvaldību referendumu regulējuma izstrādi un citas aktualitātes.

„Šodien izrunājām daudzas lietas un, lai operatīvi risinātu aktuālus jautājumus, aicinājām ministru uz ciešāku sadarbību ar mūsu komisiju,” sacīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Apspriežot pašreizējo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu, komisijas priekšsēdētājs interesējās, kā ministrs vērtē iespēju to uzlabot jau tuvākajā laikā, jo „pašreizējā kārtība neapmierina ne pašvaldības, ne valsti”. Ministrs atzina, ka skaidrība par jauno izlīdzināšanas modeli varētu būt nākamā gada vasaras sākumā, jo līdz tam iecerēts reformēt nodokļu sistēmu.

„Tas ir pozitīvi, ka tiek domāts par pašvaldību ieņēmumu struktūras maiņu. Diskusijas par to bijušas jau agrāk, taču viss apstājies pie Finanšu ministrijas, kas apgalvojusi, ka neko nevarot mainīt,” sēdē atzīmēja deputāts Raimonds Vējonis (ZZS). VARAM iecerējusi pašvaldību budžetos samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa apjomu, tā vietā novirzot daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa. Tāpat pašvaldības varētu pašas noteikt savus nodokļus un jaunas nodevas.

Deputāti ar ministru pārrunāja arī likumprojekta izstrādi, kas regulētu pašvaldību referendumu rīkošanas kārtību. Jaunais likums paredzēts kā instruments aktīvākai iedzīvotāju iesaistei lēmumu pieņemšanā pašvaldībā, un plānots, ka pašvaldību referendumos savu attieksmi varēs paust arī elektroniski.

Tāpat sēdē tika pārrunātas Latgales reģiona attīstības iespējas, teritoriālās reformas nākotnes perspektīvas, kā arī pašvaldību deputātu darba aktualitātes, akcentējot nepieciešamību mainīt pastāvošo kārtību un nošķirt izpildvaru no lēmējvaras. „Tā jau ir ļoti sena problēma, ka pašvaldības deputāts vienlaikus var būt gan lēmumu pieņēmējs, gan izpildītājs, piemēram, skolas direktors vai kāda pašvaldības uzņēmuma vadītājs,” pauda komisijas sekretāre Lolita Čigāne.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā