2.martā Saeima ar partneriem rīko konferenci „Latvijas pilsonība 21.gadsimtā”

(20.01.2012.)

Latvijas pilsonības jautājumiem veltītā konference „Latvijas pilsonība 21.gadsimtā”, ko rīko Saeima sadarbībā ar Latvijas Universitāti, notiks šī gada 2.martā, informē Saeimas Juridiskās komisijas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais.

Konferenci plānots organizēt, tajā iesaistot plašu ekspertu loku un tādējādi pirms Pilsonības likuma grozījumu izdarīšanas veicinot visaptverošu diskusiju par aktuālajām problēmām un to iespējamajiem risinājumiem.

„Pilsonības likums pieņemts 1994.gadā un pēdējās izmaiņas piedzīvojis 1998.gadā. Pa šo laiku Latvija un pasaule ir mainījusies, un likums vairs neatspoguļo sabiedrības aktualitātes un vērtības, ignorējot pārmaiņas, ko raisījusi dalība Eiropas Savienībā un migrācijas procesi. Rīkojam konferenci, lai noskaidrotu gan ekspertu, gan sabiedrības viedokļus par to, kādai jābūt Latvijas pilsonībai 21.gadsimtā, un rezultātā iegūtu likumu, kurā vismaz tuvākajā gadu desmitā nebūs vajadzīgas izmaiņas,” uzsver I.Čaklais.

Saeimā Pilsonības likuma grozījumu sagatavošanai izveidota īpaša apakškomisija. Strādājot pie likuma grozījumiem, deputātiem galvenokārt būs jārisina jautājumi par dubultpilsonības iegūšanu ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem un pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušu nepilsoņu bērniem.

Konferencē aicināti piedalīties augsta līmeņa starptautiskie un pašmāju eksperti, Saeimas deputāti, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēki, pārstāvji no Pasaules Brīvo latviešu apvienības un citām latviešu diasporas organizācijām, kā arī citi interesenti.

Konferenci informatīvi atbalsta žurnāls „Jurista Vārds”.

Konference iepriekš bija plānota 24.februārī, bet organizatorisku iemelsu dēļ tās norise pārcelta uz 2.martu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt